Лісце на дрэвах пачалі мяняць колер з зялёнага на чырвоны, нібы па ім правялі пэндзлем мастака. Большая частка травы на берагах Саскуэханна, недалёка ад Нью-Камберленда, таксама была пафарбаваная ў чырвоны колер, чырвоны ад крыві.
Курьер галопам паскакаў назад у штаб-кватэру Роберта Э. Лі, яго твар было перепачкано парахавым дымам, але свяцілася узбуджэннем пад эмблемамі менестрэляў. "Яны ў нас, сэр!" - крыкнуў ён, нацягваючы павады сваёй взмыленной коні. "Яны ў нас! Генерал Джэксан прасіў перадаць вам, што дывізія. Д. Х. Хіла акружае левы фланг Макклеллана і скручивает іх. "Бог аддаў у нашы рукі", - кажа ён.
"Гэта вельмі добра", - прамармытаў Лі. Ён вгляделся скрозь густы дым, але пракрасціся скрозь яго было немагчыма, нават з дапамогай паліраванай латуневай падзорнай трубы, якая ляжала перад ім на складаным століку. Яму даводзілася спадзявацца на данясення кур'ераў, падобных гэтаму нетерпеливому маладому чалавеку, але ўсё данясення, пачынаючы адразу пасля ўзыходу сонца, калі завязалася бітва, і да сённяшняга дня, калі яна згінула ў крыві - яшчэ большай крыві, падумаў ён, - ззаду яго, былі тым, што ён маліўся пачуць.
Палкоўнік Роберт Чилтон, яго намеснік генерал-ад'ютанта, быў не больш здольны, чым кур'ер, стрымаць сваё хваляванне. "Вельмі добра, сэр?" ён падарваўся. "Гэта лепш, чым гэта. Цяпер, калі Лонгстрит ўтрымлівае "Янкіз" ў цэнтры, Маклоуз абыходзіць іх з левага фланга, а цяпер і Стоунуолл справа, яны апынуліся ў мяшку, з якога Напалеон не змог бы выбрацца. І калі ў свеце ёсць хоць адзін салдат, які не Напалеон, то гэта "Малады Напалеон", які ёсць у федэралаў ".
"Генерал Макклеллан, якія б ні былі яго цноты, не сквапны чалавек", - заўважыў Ці, усміхнуўшыся затрымліваў выплату заработнай платы выкарыстання Чилтоном высакамоўных мянушкі, якім газеты Поўначы ўзнагародзілі камандуючага Потомакской арміяй. "Гэтыя людзі, - так ён сам звычайна называў ворага, - таксама, магчыма, паступілі неабдумана, прыняўшы бой ля ракі, дзе ўсяго адзін мост адкрывае шлях да адступлення, калі іх планы праваляцца".
"Я б сказаў, што яны пацярпелі няўдачу", - сказаў кур'ер. "Частка артылерыі генерала Джэксана прасунулася досыць далёка наперад, яна прама цяпер абстрэльвае гэты мост".
"Яны ў нас ёсць, сэр", - сказаў палкоўнік Чилтон. Ён выцягнуўся па стойцы "смірна" і аддаў гонар генерала Лі.
Ці азірнуўся праз плячо. "Магчыма, святла засталося на гадзіну", - сказаў ён, затым зноў павярнуўся да кур'еру. "Перадайце генералу Джэксану, што ён павінен выкарыстоўваць сваё перавага ўсімі наяўнымі ў яго распараджэнні сродкамі, прадухіляючы, наколькі гэта магчыма, адступленне праціўніка на заходні бераг Саскуэханна". Лепш, чым любы іншы чалавек на свеце, Джэксан ведаў, як ператварыць такі расплывісты загад у канкрэтныя крокі, неабходныя для знішчэння ворага перад ім.
"Так, сэр", - сказаў лейтэнант і паўтарыў загад, каб пераканацца, што ён зразумеў яго правільна. Разгарнуўшы свайго гнядога каня, ён галопам памчаўся да пазіцыі генерала Джэксана.
"Потомакская армія не можа спадзявацца супрацьстаяць нам, не пасля гэтага", - сказаў палкоўнік Чилтон. "Філадэльфія адкрыта для нашых людзей, і Балтымор, і сам Вашынгтон".
"Мне б не хацелася нападаць на будынкі, якія гэтыя людзі размясцілі вакол Вашынгтона, - адказаў, - але вы, вядома, маеце рацыю, палкоўнік: такая магчымасць у нас ёсць. Яшчэ адно меркаванне, ад якога мы не можам адмовіцца, - гэта верагоднае ўплыў нашай перамогі тут на Англію і Францыю, якія, як мне сказаў прэзідэнт Дэвіс, абмяркоўвалі, ці варта ім распаўсюдзіць прызнанне на нашу новую нацыю ".
"У них буде дуже багато часу, щоб не робити цього зараз", - заявив Чілтон. "Або ми наша власна нація, або ми належимо Сполученим Штатам: це єдині два варіанти". Він засміявся і вказав на затягнуте димом полі бою. "Ейб Лінкольн не може сказати, що ми під каблуком у його тирана, тільки не після цього".
"Дипломатія - занадто складна тема, щоб бідний простий солдат ламав голову над її тонкощами і особливостями, - сказав, - але в даному випадку, полковник Чілтон, я не знаходжу можливим не погодитися з вами".
****
4 Листопада
Белы дом, Вашынгтон, Акруга Калумбія
Абедзве коні, якія даставілі экіпаж лорда Лаенса да Белага дому, былі чорнымі. Як і сама карэта, і крамнінны навес, нацягнуты над ёй для абароны брытанскага міністра ад дажджу. "Усё гэта вельмі падыходзіць, - падумаў лорд Лайанс, - для таго, што на самай справе з'яўляецца пахаваннем".
- Гей! - тихо сказав кучер і натягнув поводи. Коні, обидва добре навчені тварини, зупинилися, зробивши пару коротких, акуратних кроків прямо перед входом в особняк американського президента. Водій вручив лорду Лайонсу парасольку, щоб захиститися від дощу на ті кілька кроків, які йому знадобляться, щоб сховатися.
- Спасибі, Міллер, - сказав лорд Лайонс, розгортаючи парасолька. "Я очікую, що вони влаштують вас і тварин зручніше, а потім привезуть вас назад сюди, щоб відвезти мене в міністерство по завершенні моєї зустрічі з президентом Лінкольном".
"Так, сер", - відповів водій.
Лорд Лайонс вийшов з екіпажу. Його ноги шльопали по воді на доріжці, коли він поспішав до входу в Білий дім. Кілька дощових крапель потрапили йому в обличчя, незважаючи на парасольку. Міллер щось прощебетав коням і попрямував до стайні.
У передпокої кольоровий слуга взяв капелюх, пальто і парасольку лорда Лайонса і повісив їх. Джон Ніколаї терпляче чекав, поки слуга доглядав за британським міністром. Потім особистий секретар Лінкольна - фактичний голова адміністрації Лінкольна - сказав: "Президент чекає вас, сер".
- Дякую вам, містер Микола. Лорд Лайонс завагався, але потім, коли Микола повернувся, щоб проводити його в кабінет Лінкольна, вирішив продовжити: "Я хотів би, щоб президент зрозумів, що те, що я роблю сьогодні, я роблю як слуга і представник уряду Її Величності, і що особисто я глибоко жалкую про необхідність цієї зустрічі".
"Я перадам яму гэта, ваша правасхадзіцельства". У голасе Мікалая гучала горыч. Ён быў малады - наўрад ці яму было больш за трыццаць гадоў, - і яшчэ не навучыўся цалкам падпарадкоўваць свае ўласныя пачуцці патрабаванням дыпламатыі. "Хоць, калі ты пераходзіш прама да справы, якая гэта мае значэнне?"
Калі вы адразу пераходзіце да справы (амерыканская ідыёмы, падумаў лорд Лайанс), гэта не мае вялікага значэння. Ён маўчаў, ідучы за Мікалаем наверх. Акрамя асабістага сакратара і адзінага слугі, ён нікога не бачыў у Белым доме. Як быццам астатняй персанал прэзідэнцкага асабняка баяўся, што ён хворы нейкі смяротнай заразнай хваробай. І так, у пэўным сэнсе, ён і зрабіў.
Джон Нікалаі пасадзіў яго ў прыёмнай перад кабінетам Лінкольна. - Дазвольце мне далажыць пра вас, ваша правасхадзіцельства. Я зараз вярнуся. Ён нырнуў у кабінет, зачыніўшы за сабой дзверы; лорд Лайанс спадзяваўся, што ён даставіў асабістае пасланне, з якім яму было даручана. Ён з'явіўся амаль так жа хутка, як і абяцаў. - Прэзідэнт Лінкальн цяпер прыме вас, сэр.
"Дзякую вас, містэр Мікалай", - паўтарыў лорд Лайанс, праходзячы міма сакратара ў кабінет прэзідэнта Злучаных Штатаў.
Абрагам Лінкальн ўстаў з-за стала і працягнуў руку. - Добрага вам дня, сэр, - сказаў ён са сваім вясковым акцэнтам. Вонкава ён быў так спакойны, як быццам лічыў гэта падзея не больш чым звычайным свецкім візітам.
"Добры дзень, спадар прэзідэнт", - адказаў лорд Лайанс, паціскаючы вялікую руку Лінкольна ў сваёй. Амерыканскі кіраўнік выканаўчай улады быў такім высокім, хударлявым і вуглаватым, што адным сваім існаваннем нагадваў лорду Лайонсу аб тым, якім ён быў невысокім, пухлым і круглатвары.
- Сядайце, сядайце, ваша правасхадзіцельства. Лінкальн паказаў на крэсла, абабітае сінім плюшем. - Я ведаю, навошта вы тут. Давайце прыступім да справы, добра? Гэта як паход да дантыста - чаканне не зробіць сітуацыю лепш ".
"Э-э... няма", - сказаў лорд Лаенс. У Лінкольна быў дар да нечаканым, трапным і яркім параўнанняў; адзін з карэнных зубоў брытанскага міністра выклікаў у яго вострую боль пры адной думкі пра візіт да дантыста. - Як, магчыма, сказаў містэр вам Нікалаі...
"Так, так", - перабіў Лінкальн. "Ён сапраўды сказаў мне. Не тое каб я таксама не быў удзячны, але тое, што ты адчуваеш па гэтай нагоды, не мае ніякага дачынення да цане віскі". Ён пастарэў на дзесяць гадоў за тыя крыху больш чым паўтара года, што прайшлі з таго часу, як ён уступіў у пасаду; рэзкія маршчыны избороздили яго твар, ператварыўшы яго ў маску смутку, якая маліла аб тым, каб яе высеклі на вечным мармуры. - Проста скажы, што ты прыйшоў сказаць.
"Вельмі добра, спадар прэзідэнт". Лорд Лайанс глыбока ўздыхнуў. Ён сапраўды не хацеў працягваць; ён ненавідзеў рабства і ўсё, што з ім звязана. Але яго кіраўніцтва з Лондана былі недвухсэнсоўнымі і не дапускалі ніякіх кампрамісаў. "Я ўпаўнаважаны лордам Пальмерстоном, прэм'ер-міністрам Яе Вялікасці каралевы Вікторыі, якая, павінен паведаміць вам, дзейнічае з поўнага адабрэння і згоды ўрада Яго Вялікасці Напалеона III, імператара Францыі, прапанаваць пасярэдніцтва паміж урадамі Злучаных Штатаў і Канфедэратыўны Штатаў з мэтай дазволу рознагалоссяў паміж гэтымі двума урадамі. Эрл Расэл, наш міністр замежных спраў, велікадушна прапануе сябе ў якасці пасярэдніка паміж двума бакамі".
Там. Гэта было сказана. На першы погляд, гэта гучала даволі прымірэнча. Пад гэтай паверхняй Лінкальн быў досыць проницателен, каб убачыць, што хаваецца за гэтым. "Я сапраўды дзякую лорда Пальмерстон за яго добрыя паслугі, - сказаў ён, - але, паколькі мы адмаўляем існаванне такога паняцця, як урад Канфедэратыўны Штатаў, граф Расэл не можа быць пасярэднікам паміж імі і намі".
Лорд Лайанс ўздыхнуў. - Вы кажаце гэта, спадар прэзідэнт, калі армія Паўночнай Вірджыніі стаіць лагерам у Філадэльфіі?
"Я б сказаў тое ж самае, сэр, калі б гэтая Армія стаяла лагерам на лужку перад Белым домам", - адказаў Лінкальн.
"Спадар прэзідэнт, дазвольце мне абмаляваць у агульных рысах крокі, якія ўрад Яе Вялікасці і ўрад Францыі гатовыя распачаць, калі вы адмовіцеся ад пасярэдніцтва", - зноў неахвотна загаварыў лорд Лайанс, але Лінкальн павінен быў ведаць, у што ён ўвязваецца. "Па-першае, урады Вялікабрытаніі і Францыі неадкладна распаўсюдзяць дыпламатычнае прызнанне на Канфедэратыўнай штаты Амерыкі".
"Ты ўсё роўна гэта зробіш". Як і Джон Нікалаі, Лінкальн быў ожесточен - і не без падстаў.
"Пры неабходнасці мы зробім больш", - сказаў брытанскі міністр. "Мы гатовыя выкарыстоўваць нашы ваенна-марскія сілы, каб прарваць блакаду, якую вы ўсталявалі супраць Канфедэратыўны Штатаў, і дазволіць аднавіць бесперашкодную гандаль паміж гэтымі штатамі і народамі свету".
"Гэта азначала б вайну паміж Англіяй і Францыяй, з аднаго боку, і Злучанымі Штатамі, - з другога", - папярэдзіў Лінкальн.
"Сапраўды, спадар прэзідэнт, і, паколькі Злучаныя Штаты паказалі, што яны не спраўляюцца з задачай аднаўлення вернасці Канфедэрацыі Штатаў, я павінен сказаць, што я здзіўлены, выявіўшы, што вы гатовыя адначасова ўступіць у канфлікт з гэтымі Конфедеративными Штатамі і з двума найвялікшымі дзяржавамі сучаснага свету. Я захапляюся вашым духам, я вельмі захапляюся вашай мужнасцю, але хіба вы не бачыце, што бываюць моманты, калі для дабра нацыі дух і адвага павінны саступаць здароваму сэнсу?"
"Давайце пагандлюемся, лорд Лайанс", - сказаў Лінкальн; брытанскаму міністру спатрэбілася імгненне, каб зразумець, што ён меў на ўвазе здзелку. Лінкальн скарыстаўся гэтым момантам, сунуўшы руку ў скрыню стала і, дастаўшы адтуль складзены ліст паперы, які ён паклаў на стол. "У мяне тут, сэр, пракламацыя, што абвяшчала, што ўсе негры, якія знаходзяцца ў рабстве ў тых раёнах, якія зараз паўстаюць супраць законнага ўрада Злучаных Штатаў, павінны быць вызваленыя з першага студзеня наступнага года. Я приберегал гэта заклік на выпадак перамогі Саюза, але пры абставінах, якія склаліся...
Лорд Лайанс з шчырым шкадаваннем развёў рукамі. "Калі б вы атрымалі такую перамогу, спадар Прэзідэнт, я не наведаў бы вас сёння з сумным пасланнем ад майго ўрада. Вы ведаеце, сэр, што я асабіста пагарджаю інстытут рабства рухомай маёмасці і ўсё, што з ім звязана. - Ён пачакаў, пакуль Лінкальн кіўне, перш чым працягнуць. - Тым не менш, я павінен сказаць вам, што пракламацыя аб вызваленні, выпушчаная пасля серыі паражэнняў, якія пацярпелі федэральныя сілы, была б успрынятая як cri de coeur, заклік да паўстання рабоў, каб дапамагчы вашаму слабеючай справе, і як такая не была б добразычліва прынята ні ў Лондане, ні ў Парыжы, не кажучы ўжо пра яе верагодным эфекце ў Рычмандзе. Мне шчыра шкада, спадар прэзідэнт, але гэта не выхад з вашай дылемы".
Лінкальн разгарнуў паперу, на якой ён напісаў указ аб адмене рабства ў аддзяляльных штатах, надзеў акуляры, каб прачытаць яго, уздыхнуў, зноў склаў і вярнуў у скрыню стала, не прапанаваўшы паказаць яе лорду Лайонсу. "Калі гэта нам не дапаможа, сэр, я не ведаю, што дапаможа", - сказаў ён. Яго доўгае вузкае твар скрывіўся, як быццам ён адчуваў фізічную боль. - Вядома, ты хочаш сказаць, што нам нічога не дапамагае, зусім нічога.
"Прыміце добрыя паслугі ўрада Яе Вялікасці ў якасці пасярэдніка паміж вашым урадам і ўрадам Канфедэратыўны Штатаў", - заклікаў яго брытанскі міністр. "Сапраўды, я лічу, што гэта ваш лепшы курс, магчыма, ваш адзіны курс. Як сказаў Гладстон ў мінулым месяцы, Канфедэратыўны Штаты стварылі армію, флот, а цяпер і нацыю для сябе ".
Павольнымі, абдуманымі рухамі Лінкальн зняў акуляры і паклаў іх назад у скураны футарал. Яго глыбока пасаджаныя вочы напоўніліся горыччу, у параўнанні з якой вочы Джона Нікалаі здаваліся проста капрызнасць маленькага хлопчыка, пазбаўленага каханай цукеркі. "Вазьміце тое, што Англія зрабіў ласку даць нам за сталом перамоваў, або ў канчатковым выніку атрымаеце менш. Гэта тое, што вы маеце на ўвазе, шчыра кажучы".
"Гэта тое, што дыктуе сітуацыя", - няёмка сказаў лорд Лаенс.
"Так, сітуацыя дыктуе, - сказаў Лінкальн, - і Англія і Францыя таксама дыктуюць". Ён зноў уздыхнуў. "Вельмі добра, сэр. Працягвайце і паведаміце вашаму прэм'ер-міністру, што мы прымаем пасярэдніцтва, паколькі ў нас няма лепшага выбару ".
"Сапраўды, дзякуючы гэтаму вы ўвойдзеце ў гісторыю як вялікі дзяржаўны дзеяч, спадар прэзідэнт", - адказаў лорд Лайанс, амаль обмякнув ад палягчэння, што Лінкальн вырашыў пачуць голасу розуму - з амерыканцамі ніколі нельга сказаць загадзя. "І з часам Злучаныя Штаты і Канфедэратыўнай штаты, усе яшчэ маюць паміж сабой агульную мову і ў многім агульную гісторыю, зоймуць сваё поўнае і законнае месца ў свеце, як пара моцных братоў".
Лінкальн паківаў галавой. "Ваша правасхадзіцельства, пры ўсім маім павазе да вас, я вымушаны ў гэтым усумніцца. Грамадзяне Злучаных Штатаў хочуць захавання Федэральнага саюза. Незалежна ад таго, што паўстанцы зрабілі з намі, мы б працягвалі змагацца супраць іх, калі б Англія і Францыя не ўмяшаліся ".
"Мой урад імкнецца толькі да ўстанаўлення справядлівага свету, прызнаючы правы абодвух бакоў у гэтай спрэчцы", - адказаў брытанскі міністр.
"Так, вы б так сказалі, не так, лорд Лайанс?" - Сказаў Лінкальн, напоўніўшы тытул пякучым грузам пагарды. "Усё лорды, сэры, герцагі і графы ў Лондане і Парыжы, павінна быць, падбадзёрваюць паўстанцаў, смеючыся да ўпаду, бачачы, як нашу вялікую дэмакратыю ўтапталі ў бруд".
"Гэта здаецца мне несправядлівым, спадар прэзідэнт", - сказаў лорд Лайанс, хоць гэта было не зусім несправядліва: вялікая колькасць брытанскіх арыстакратаў паступалі менавіта так, як апісаў Лінкальн, бачачы ў паразе Злучаных Штатаў выратавальнае папярэджанне ніжэйшых класах на Брытанскіх астравах. Але ён выклаў справу як мага лепш: "Герцаг Аргайлл, напрыклад, сэр, з'яўляецца адным з самых цёплых сяброў Злучаных Штатаў у Англіі на сённяшні дзень, і многія іншыя лідэры па праве нараджэння падзяляюць яго меркаванне".
"Хіба гэта не міла з іх боку?" Сказаў Лінкальн, яго сельскі акцэнт рабіўся мацней ад хвалявання. - Справа ў тым, аднак, што большасць вашых высокапастаўленых асоб, якія хочуць, каб нас скарацілі да мінімуму, і яны рады бачыць, што паўстанцы робяць гэта. Яны лічаць, што рабаўладальніцкая дэмакратыя лепш, чым яе поўная адсутнасць, ці не так?
"Як я толькі што заявіў, сэр, не, я не веру, што гэта так", - суха адказаў лорд Лаенс.
"О, так, ты гэта сказаў. Ты проста не прымусіў мяне паверыць у гэта, вось і ўсё", - сказаў яму Лінкальн. "Што ж, вы, ангельцы і французы на фалдах вашых мундзіраў, анёлы-захавальнікі паўстанцаў, ці не так? Што з імі і з вамі разам, вы занадта моцныя для нас. У гэтым ты маеш рацыю, я прызнаю.
"Здольнасць бачыць тое, што ёсць на самой справе, сэр, неабходная лідэру вялікай нацыі", - сказаў брытанскі міністр. Ён хацеў бы па магчымасці аблегчыць лёс Лінкольна.
"Я бачу, што ёсць, усё ў парадку. Вядома, бачу", - сказаў прэзідэнт. "Я бачу, што вы, еўрапейскія дзяржавы, карыстаецеся гэтым паўстаннем, каб ўмешвацца ў справы Амерыкі, як вы гэта рабілі да таго, як Дактрына Манро папярэдзіла вас, каб вы трымалі рукі далей. Напалеон падтрымлівае кансервавага імператара ў Мексіцы, а цяпер Францыя і Англія ў змове, - яшчэ адна фраза, якая ненадоўга збіла з панталыку лорда Лаенса, - каб дапамагчы паўстанцам і зрынуць нас. Добра, сэр. Ён цяжка ўздыхнуў. "Калі гульня будзе весціся такім чынам, мы недастаткова моцныя, каб прадухіліць гэта цяпер. Але я папярэджваю вас, спадар міністр, мы таксама можам пагуляць.
"Вы сапраўды свабодная і незалежная нацыя. Ніхто гэтага не аспрэчвае і не будзе аспрэчваць", - пагадзіўся лорд Лаенс. "Вы можаце займацца дыпламатыяй ў поўнай меры, зыходзячы з вашых інтарэсаў і здольнасцяў".
- Вельмі велікадушна з вашага боку, - сказаў Лінкальн з едкай іроніяй. "І ў адзін цудоўны дзень, я думаю, у нас таксама з'явяцца сябры ў Еўропе, сябры, якія дапамогуць нам вярнуць тое, што належыць нам па праву, і тое, што вы адабралі".
"Еўрапейская дзяржава - каб дапамагчы вам супраць Англіі і Францыі?" Упершыню лорд Лайанс быў досыць недыпламатычны, каб засмяяцца. Хвальба амерыканцаў у большасці выпадкаў было дастаткова паганага, але гэта вар'яцтва - "Удачы вам, спадар прэзідэнт. Ўдачы".
Я
1914
Джордж Энос потрошил пикшу на смярдзючай палубе паравога траўлера "Риппл", калі Фрэд Батчер, першы памочнік капітана, крыкнуў: "Дым з носа па правым борце!" Гэта дало Джорджу нагода сцягнуць з палубы апошнюю рыбу, вытрыбушыць яе, кінуць у ледзяной, пахкі расолам трум, а затым выпрастацца і паглядзець, што за карабель набліжаецца.
Яго спіна злёгку похрустывала, калі ён выходзіў з ганка. "Я раблюся занадта старым для такой працы", - падумаў ён, хоць яму было ўсяго дваццаць восем. Ён пацёр свае каштанавыя вусы рукой у скураной пальчатцы. Рыбіна луска оцарапала яму шчаку. Ад поту, струившегося па твары ў канцы чэрвеньскай спякоты, маленькі парэз саднил.
Ён прасачыў позіркам за указуючым пальцам Мясніка. - Шмат дыму, - сказаў ён, нізка присвистнув. "Гэта не проста чарговая рыбацкая лодка Джордж Бэнк або грузавое судна для валацугаў". Яго бостанскі акцэнт праглынуў "р" у апошніх складах двух апошніх слоў. - Лайнер, я б выказаў здагадку, або, можа быць, ваенны карабель.
"Я думаю, ты маеш рацыю", - сказаў Батчер. Ён быў малым, хударлявым, хуткім і разумным, яго твар было пакрыта маршчынамі ад ветру, сонца і пырскаў, так што здавалася, што яму на дзесяць гадоў больш, чым на самай справе было сорак пяць ці каля таго. Яго вусы былі колеру солі з перцам, прыкладна пароўну перамяшаныя. Як і Энос, ён адгадаваў іх густымі і вощил кончыкі так, каб яны былі накіраваныя да вачэй. Палова мужчын у Злучаных Штатах, насілі вусы, змадэлявалі іх па ўзоры тых, што ўпрыгожвалі верхнюю губу кайзера Вільгельма.
Капітан Патрык о'донэл выйшаў з каюты і прыклаў да правага воку падзорную трубу. - Ваенны карабель, вядома ж, - сказаў ён з бостанскім акцэнтам. - Чатырохтактны нямецкі броненосный крэйсер, калі я не памыляюся.
"Калі вы скажаце гэта, капітан, мы аднясем гэта ў банк", - адказаў Фрэд Батчер. Гэта не было чысткай яблыкаў. О'донэл правёў гады ў ваенна-марскім флоце ЗША, даслужыўся да старэйшага старшыны, перш чым выйшаў у адстаўку і заняўся ўласным бізнэсам. Ён бачыў нямецкія ваенныя караблі значна бліжэй, чым у падзорную трубу; ён трэніраваўся побач з імі ў цэнтры Атлантыкі, а можа быць, і ў Ціхім акіяне.
"Ён збіраецца прайсці блізка ад нас", - сказаў Энос. Цяпер ён мог бачыць вялікі шэры корпус карабля, амаль носам да Рабізны. За ім цягнуўся слуп чорнага вугальнага дыму.
Капітан о'донэл ўсё яшчэ трымаў падзорную трубу нацэленай на надыходзячы карабель. "Імперскі ваенна-марскі флот Германіі, цалкам дакладна", - сказаў ён. "Я распазнаю сцяг энсина. Такім чынам, гэта рун або Йоркл?" Ён працягваў глядзець і, нарэшце, задаволена хмыкнуў. "Ёрк, і ў ёй няма памылкі. Бачыш, як пракалоць яе краны? Калі б яна была Руном, яны былі б надзейнымі.
- Як скажаце, капітан. У рэшце рэшт, гэта ў вас ёсць падзорная труба. Смяшок Эноса адпавядаў яго іранічную пачуццю гумару. Ён яшчэ раз зірнуў няўзброеным вокам на надыходзячы "Ёрк". Крэйсер амаль нос да носа. Калі ён загаварыў зноў, у яго голасе гучала трывога: "Мы бачым яе, капітан, але бачыць яна нас?"
Пытанне далёка не бяздзейны. Па меры набліжэння "Ёрка" ён усё больш і больш быў падобны на браніраваную скалу, насоўваецца на паравой траўлер. Хваля была 114 футаў у даўжыню і водазмяшчэннем 244 тоны брута. Гэта зрабіла яе адной з самых вялікіх рыбацкіх лодак, якія курсуюць ў Бостанскі гавані. Аднак раптам Энос адчуў сябе так, нібы ён у вёсельных лодцы, прычым у лодцы памерам з пінту.
"Наколькі ён вялікі, капітан?" Спытаў Фрэд Батчер. Велізарны корпус і велізарныя гарматныя вежы таксама прымусілі яго задумацца.
"Па ватэрлініі 403 футаў 3 цалі", - адказаў о'донэл з аўтаматычнай дакладнасцю, уласцівай мараку, якім ён быў доўгі час. "Водазмяшчэнне судна складае 9050 тон. Чатыры 8,2-цалевых гармат, дзесяць 6-цалевых гармат, экіпаж 557 чалавек. Четырехдюймовая браня пасярэдзіне, двухдюймовые паясы па канцах. За спрынт яна зробіць дваццаць адзін вузел.
"Іншымі словамі, калі яна нас задушыць, то нават не заўважыць", - сказаў Энос.
"Прыкладна так, Джордж", - лёгка адказаў о'донэл. Ён ганарыўся сілай і хуткасцю ваенна-марскіх судоў, як быццам служба на іх якім-небудзь чароўным чынам надала яму сіл і хуткасці. Аднак, нягледзячы на гэта, яго погляд кінуўся да амерыканскаму сцягу, развевающемуся на фок-мачце. Выгляд сцяга з трыццаццю чатырма зоркамі, лунае на свежым ветры, павінна быць, супакоіў яго. "Яны нас выдатна ўбачаць. Вось, калі ты ўсё яшчэ турбуешся, я пашлю сігнальную ракету, гэта я зраблю ". Ён выцягнуў цыгару з кішэні пінжака, шоргнуў запалкай аб падэшву чаравіка і выпусціў воблака, амаль такое ж смуроднае, як вугальны дым, які выходзіць з труб "Ёрка".
Нібы яго цыгара паслужыла пасланнем нямецкаму крейсеру, на реях падняліся сігнальныя сцягі. О'донэл зноў паднёс да воку падзорную трубу. Цыгара ў яго ў роце рэзка тузанулася ўгору, верны прыкмета добрага настрою. - Клянуся Ісусам, яны хочуць ведаць, ці ёсць у нас рыба на продаж! - выпаліў ён. Ён павярнуўся да Мясніка. - Скажы ім "так" і не губляй на гэта ні секунды.
Сцвярджальны вымпел падняўся амаль так жа хутка, як быў аддадзены загад. "Ёрк" запаволіў ход на вадзе, дрейфуя, і спыніўся прыкладна ў чвэрці мілі ад Рабізны. Затым усе на борце паравога траўлера закрычалі ад захаплення, калі нямецкі крэйсер спусціў шлюпку. "Чорт вазьмі!" - закрычаў Лукас Фелпс, адзін з матросаў, присматривавших за тралам, які "Рабізна" цягнула па дробнаму дне Джорджес-Бэнк. "Немцы, яны заплацяць нам больш, чым калі-альбо заплаціла б Рыбалоўчая кампанія штата Бэй".
"І ўсё гэта таксама ідзе ў нашы кішэні", - радасна сказаў Фрэд Бутчер. Па рыбе, якая вярнулася ў Бостан, экіпаж і кампанія, якой належала судна, падзялілі здабычу напалам. Мяснік працягваў: "У нас лёгкая пікша вагой пяцьсот-тысячу фунтаў, на якую ніхто ніколі не зверне ўвагі".
Шчаслівая цішыня змовы павісла над Рабізной. Неўзабаве восем чалавек у выратавальнай шлюпцы Ёрка падышлі да траўлеру. "Дазвольце падняцца на борт?" - спытаў старшына, які, відавочна, узначальваў маленькую каманду.
- Дазвол атрыманы, - адказаў Патрык о'донэл так афіцыйна, нібы ўсё яшчэ служыў на флоце. Ён павярнуўся да Эносу. - Пакінь вяровачную лесвіцу, Джордж.
"Добра". Энос паспяшаўся слухацца. Ён любіў дадатковыя грошы, як ніхто іншы.
Щеголеватые ў сваіх летніх белых мундзірах, палохала ахайныя, вельмі гладка паголеныя, нямецкія маракі выглядалі недарэчна на неахайным палубе "Риппл", дзе частка пікшы, хека, марской капусты і цытрынавай камбалы, якую Джордж яшчэ не выпатрашыў, усё яшчэ валтузіўся, курчылася і спрабавала скочыць назад у акіян. Чысціні матроскіх штаноў пагражалі кроў і рыбіны вантробы.
"Я дам вам за шэсцьсот кілаграмаў рыбы па сорак пфенігаў за кілаграм", - сказаў старшына О'браэн Доннеллу на даволі добрым англійскай.
О'донэл нахмурыўся, раздумваючы, затым павярнуўся да Батчеру. "Ты не мог бы разабрацца з гэтым, Фрэд? Ты зробіш гэта хутчэй і акуратней, чым я".
У вачах першага памочніка з'явілася абыякавы выраз. Яго вусны заварушыліся ў бязгучна падліку, перш чым ён загаварыў. - Усяго дзвесце сорак балаў? Атрымліваецца шэсцьдзесят баксаў за тысячу сто фунтаў рыбы, больш ці менш. Па Пятицентовику за фунт, капітан, на валасок менш.
"Гер фельдфебель, мы заключым гэтую здзелку", - адразу ж сказаў о'донэл. Усе на борце зрабілі ўсё магчымае, каб не ўспыхнуць, як свечкі на каляднай ёлцы. Там, у Бостане, яны атрымлівалі па два цэнта за фунт, а калі пашанцуе, і па тры. Тут о'донэл хітра прыжмурыўся. "Або, паколькі вы не гуляеце з вашымі грашыма, чаму б вам не даць мне пяцьдзесят пфенігаў за кілаграм - вы можаце сказаць сваім афіцэрам, які я пракляты габрэй, - і мы дадамо бутэльку рому для вас і вашых хлопцаў". Ён павярнуўся і крыкнуў на камбуз: "Гэй, Печыва! Прынясі кварту лячэбнага рома, будзь дабра".
"У мяне гэта прама тут, капітан", - сказаў Чарлі Уайт, выходзячы з камбуз з збанком у руцэ. Ён трымаў яго так, каб нямецкія маракі на "Рабізны" маглі яго бачыць, але ні адзін афіцэр, які назіраў з "Ёрка" ў палявы бінокль, не мог. Ўсмешка на яго чорным твары была шырокай і запрашаючага, хоць Джордж чакаў, што ром сам па сабе будзе дастаткова пераканаўчым. Ён і сам час ад часу любіў выпіць.
Старшына звярнуўся па-нямецку да грамадзян, якія знаходзіліся з ім матросам. Размова напаўголасу працягваўся хвіліну ці дзве, перш чым ён зноў перайшоў на ангельскую мову: "У большасці выпадкаў я б зрабіў гэта. Цяпер будзе лепш, калі я гэтага не зраблю. Здзелка такая, як я сказаў напачатку."
"Няхай будзе па-вашаму, фельдфебель", - адказаў о'донэл. "Я сказаў, што заключу гэтую здзелку, і я заключу". Яго вочы звузіліся. - Ты не мог бы сказаць мне, чаму табе лепш не піць ром цяпер? Проста пытаюся з цікаўнасці, ты разумееш.
"Ах, так - цікаўнасць", - сказаў старшына, як быццам гэта была хвароба, аб якой ён чуў, але якой ніколі не хварэў. "У вас на гэтым судне, капітан, ёсць прыёмнік і перадатчык бесправаднога тэлеграфа?"
"Няма", - сказаў яму о'донэл. "Я б хацеў, але ўладальнікі не захочуць гэтага рабіць. Магчыма, у адзін цудоўны дзень. Як атрымалася?"
"Я не павінен нічога казаць", - адказаў старшына, і ён таксама нічога не сказаў. Замест гэтага ён аддаў О'браэн Доннеллу 240 марак, якія той пагадзіўся заплаціць. О'донэл працягнуў грошы Бутчеру, які сунуў іх у кішэню.
Капітан "Риппл" працягваў спрабаваць выцягнуць з нямецкага марака пабольш інфармацыі, але яму нічога не атрымоўвалася. У рэшце рэшт, у роспачы, ён здаўся і сказаў Джорджу Эносу: "Чорт з ім. Аддай ім іх рыбу, і мы працягнем займацца сваімі справамі.
- Дакладна, - зноў сказаў Энос. Калі б у яго былі лішнія дзесяць пфенігаў за кілаграм, ён бы прыклаў больш намаганняў, каб пераканацца, што "Ерку" дасталася самая лепшая рыба, якая толькі была ў труме. Трохі трэскі з пікшы, маленькія, крыху больш фунта, проста растаюць у роце. Калі Чарлі обжарил іх у алеі і паніровачных сухарах, ён прагаладаўся, проста падумаўшы пра гэта.
Але маладая рыба таксама каштавала б у доках даражэй. Ён аддаў немцам пикшу і камбалу буйней, якіх трал падняў са дна мора. Яны былі б дастаткова добрыя, і нават больш.
Немцы не падымалі шуму. Яны былі маракамі, але не рыбакамі. Іх лодка апусцілася прыкметна ніжэй у ваду, калі яны адвалілі ад поручня "Рабізны" і паплылі назад да крейсеру, з якога прыплылі. Пад'ёмны кран "Ёрка" падняў іх з вады і вярнуў на палубу.
Яшчэ больш сцягоў ўспыхнула на сігнальных лініях, калі "Ёрк" зноў накіраваўся да Бостану. "Дзякую вас", - прачытаў капітан о'донэл у падзорную трубу. - Падай сігнал "Не за што", Фрэд.
"Вядома, зраблю, капітан", - сказаў памочнік і так і зрабіў.
Джордж пашкадаваў, што ў яго няма добрага высокага шклянкі рому "Печыва". Выцягнуць з трума больш за паўтоны рыбы было цяжкай працай. З гэтымі думкамі ён спытаў Лукаса Фэлпс: "Ты калі-небудзь чуў, каб марак адмовіўся ад збана?"
"Не тады, калі ты хочаш выйсці сухім з вады, як гэтыя квадратныя галавы", - адказаў Фелпс. "Цікава, што, чорт вазьмі, грызла ім хвасты?" У Печыва таксама добры ром.
"Адкуль ты ведаеш?" Спытаў яго Энос. Фелпс прыклаў палец да носе і падміргнуў. Мяркуючы па венах на гэтым носе, ён ведаў ром дастаткова добра, каб быць знаўцам. Джордж Энос усміхнуўся. Вядома ж, ён сам выпрасіў у Чарлі чарку-другую. Гэта дапамагло палепшыць бясконцая аднастайнасць жыцця на борце рыбацкага судна.
Яны выцягнулі трал, поўны переворачивающейся дновай рыбы. Як толькі груз быў адпраўлены ў трум, капітан о'донэл зазірнуў туды, каб паглядзець, наколькі высока выкладзеная рыба. Яны маглі б набраць яшчэ пару поўных тралаў, але о'донэл сказаў: "Я думаю, мы накіроўваемся ў порт. У нас больш дваццаці тон; уладальнікам не на што будзе бурчэць. І ў нас у кішэнях з'явяцца дадатковыя грошы, як толькі Фрэд перавядзе гэтыя маркі ў даляры ў банку.
Ніхто з ім не спрачаўся. Ніхто б з ім не спрачаўся, калі б ён вырашыў застацца звонку яшчэ на дзень ці два і даверху запоўніць трум пикшей. Ён зарабляў тым, што атрымліваў адказы.
Энос пайшоў на камбуз за кубкам кавы. Ён выявіў там Фрэда Батчера, забівае час печывам. Мяркуючы па насычанаму паху, што зыходзіць ад гурткі Мясніка, там было не толькі кава. Энос падзьмуў на сваю кружку, сербануў, а затым сказаў: "Іду ў заклад, мы былі б у сьвядомасьці даўжэй, калі б гэты старшына не прымусіў капітана нервавацца".
"Іду ў заклад, ты маеш рацыю", - сказаў памочнік. "Капітану О'браэн Доннеллу не падабаецца не ведаць, што адбываецца. Яму гэта ні кропелькі не падабаецца". Печыва сур'ёзна кіўнуў. Як і Джордж. Каментар Бутчэра добра ўпісваўся ў яго папярэднюю думка пра капітана: калі ў яго не было адказаў, ён бы пайшоў за імі.
"Риппл", пыхкаючы, вяртаўся ў Бостан. На хуткасці дзевяць вузлоў яна была амаль у дне шляху ад прыстані Ці і дома. На вячэру, бліжэй да заходу, была саланіна з квашанай капустай, што прымусіла матросаў жартаваць пра тое, што Чарлі Уайт - пераапрануты немец. "Выдатная маскіроўка, ці не праўда?" - сказаў кухар, прыняўшы жарт за чыстую манету. Ён расшпіліў кашулю, каб паказаць, што ўвесь цёмна-карычневы.
"Ты, павінна быць, з Шварцвальда, Чарлі, і гэта перадалося цябе", - сказаў капітан о'донэл, што выклікала новы выбух смеху. Энос да таго часу не чуў пра Шварцвальда - дзіцем ён хадзіў на працу і амаль не вучыўся, - але з таго, як капітан распавядаў пра яго, ён зразумеў, што гэта сапраўднае месца дзе-то ў Германіі.
Яны ўключылі хадавыя агні і, пыхкаючы, працягвалі шлях ўсю ноч. На наступны дзень яны прайшлі паміж маякамі Дзір-Айлэнд-Лайт і Лонг-Айлэнд-Хед-Лайт, а затым паміж Губернаторским востравам і Касл-Айлендом, накіроўваючыся да прыстані Г
На паўночным беразе ракі Чарльз, у Чарльзтауне, размяшчалася Бостанская ваенна-марская верф. Энос паглядзеў у той бок, як толькі ў яго з'явілася магчымасць. Тое ж самае зрабіў капітан о'донэл з падзорнай трубой. "Вось і "Ёрк", усё ў парадку, разам з астатняй заходняй эскадрай флоту Адкрытага мора", - сказаў ён. "Не падобна, каб на іх борце што-небудзь здарылася, не больш, чым на нашых караблях. Здаецца, усё ціха". У яго голасе гучала раздражненне, як быццам ён вініл немцаў і амерыканцаў - лёгка адрозных, таму што іх корпуса былі значна святлей шэрых - за цішыню.
Фрэд Батчер сачыў за прыбыткамі і стратамі: ён разлічваў на прыстань Ці. "У прычала не так ужо шмат лодак", - сказаў ён. "Мы павінны атрымаць добрую цану на рыбнай біржы".
Яны прышвартаваўся да прычала і падняліся на яго, каб ўстаць на ногі пасля больш чым тыдня знаходжання ў моры. Сівабароды стары, нязграбна які штурхае каляску з рыбай адной рукой і кручком, замацаваным на обрубке запясці іншы, сціснуў сваю мясную руку ў кулак і пагразіў ім Чарлі Уайту. "Ідзі ты да д'ябла, пракляты нігер!" крыкнуў ён хрыплым, скрыпучым голасам. "Калі б не вы, мы б не ваявалі ў той вайне, і гэта ўсё яшчэ было б адной краінай".
"Ідзі да чорта, Шоу!" Энос крыкнуў яму ў адказ. Ён павярнуўся да Печанню. "Не звяртай на яго ўвагі, Чарлі. Не забывай, яго сям'я была ў жудасным стане да таго, як чортавы паўстанцы вырваліся на свабоду. Яны страцілі ўсе пасля вайны, і ён вінаваціць у гэтым каляровых ".
"Многія белыя людзі так робяць", - сказаў Чарлі, а затым заткнуўся. Нешматлікім неграм у Злучаных Штатах было цяжка пазбавіцца ад ролі казла адпушчэння, якая мела на іх вось ужо больш за пяцьдзесят гадоў. Па параўнанні з іх каляровымі субратамі на поўдзень ад лініі Мэйсан-Дыксан, ім жылося лёгка, але гэта мала аб чым гаварыла. У паўстанцаў таксама не было палявання на неграў на вуліцах - гэта было амерыканскае вынаходства, як тэлеграф і тэлефон.
"Ты ў нас сапраўдны Джэйк, Чарлі", - сказаў Лукас Фелпс, і ўсе рыбакі з "Риппл" кіўнулі. Яны даказалі гэта ў бойках на прыстані і ў салунах непадалёк ад яе. Джордж Энос пацёр костяшку пальца, якую атрымаў у адной з такіх боек.
На прыстані панаваў хаос - фургоны, запрэжаныя коньмі, бензавозы, каляскі, кошкі, гандляры, якія крычаць чайкі, спрэчкі і, самае галоўнае, рыба - у фургонах, у грузавіках, у калясках, у паветры.
Гарлапаніць хлапчукі-газетчыкі толькі ўзмацнялі шум і блытаніну. Джордж не звяртаў на іх увагі, пакуль не заўважыў, што яны крычаць: "Эрцгерцаг памірае ў Сараева! У выніку выбуху бомбы загінулі Франц Фердынанд і яго жонка! Ізраіль пагражае Сербіі вайной! Прачытайце ўсе пра гэта! "
Ён пакорпаўся ў кішэні камбінезона, які насіў пад непрамакальнай курткай, і за пару пені купіў Глобус. Члены экіпажа стоўпіліся вакол яго, каб пачытаць разам з ім. У вочы кінуўся ўрывак у сярэдзіне калоны. Ён прачытаў гэта ўслых: "Прэзідэнт Рузвельт заявіў учора ў Філадэльфіі, што Злучаныя Штаты, як член Аўстра-Германскага альянсу, будуць выконваць усе абавязацельствы, прадугледжаныя дагаворам, якія б ні былі наступствы, сказаўшы: "Нацыя, якая знаходзіцца ў стане вайны з адным членам Альянсу, знаходзіцца ў стане вайны з усімі членамі". Ён ціха прысвіснуў сабе пад нос.
Палец Лукаса Фэлпс ткнулся ў абзац ніжэй. "У Рычмандзе прэзідэнт Канфедэрацыі Вільсан выступіў супраць прыгнёту малых нацый больш буйнымі і пацвердзіў, што Канфедэратыўнай Штаты з'яўляюцца і застануцца часткай Чацвярны Антанты". Фелпс загаварыў сам па сабе: "Англія і Францыя будуць вадзіць іх за нос, як яны заўсёды робяць, ўблюдкі".