Велика війна закінчилася. Після трьох років жорстокого конфлікту Сполучені Штати завдали поразки Конфедеративним Штатах і Канаді, в Європі Німецька імперія і Австро-Угорщина завдали поразки Франції, Великобританії та Росії. Зараз по всій Північній Америці люди намагаються налагодити свою розбиту життя.
У Бостоні Сільвія Еноса оплакує втрату свого чоловіка Джорджа, який загинув, коли його есмінець ВМС США "Ерікссон" був потоплений торпедою в останні хвилини війни. Оскільки Конфедеративні Штати вже попросили про перемир'я, вона вважає, що британський підводне судно потопило "Ерікссон". Однак у неї є більш насущні турботи: зберегти роботу, коли так багато чоловіків повертаються з війни, і виховати своїх маленьких сина і дочку.
Однак насправді командир Роджер Кімбол з CSS "Кістяна риба" потопив "Ерікссон", завдавши останній удар по Сполученим Штатам, хоча він знав, що Конфедерація просила пощади. Його виконавчий директор, Тому Брирли, намагався відрадити його від цього, але він проігнорував Брирли і пішов далі. Оскільки США заборонили CSA зберігати підводні човни після перемир'я, Кімбол знаходиться на пляжі в Чарльстоні, Південна Кароліна, в пошуках все, що він може знайти.
Роджер Кімболл - колишній коханець Енн Коллетон. Її плантація "Болотисті землі", розорена з-за повстання червоних негрів 1915-16 років, зараз Енн живе в Сент-Мэтьюсе, Південна Кароліна, недалеко від Колумбії, столиці штату. Після закінчення війни їй, її братові Того і завербованого ними ополченню нарешті вдалося вигнати останні залишки чорношкірих повстанців, які називали себе Соціалістичною Республікою Конго, з боліт по берегах річки Конгари.
Полковник Ірвінг Моррелл - один з героїв США теперішнього часу. Молодий офіцер очолив колону броньованих пересувних фортів, відомих як "бочки", які прорвали оборону конфедерації навколо Нешвілла, штат Теннессі, і дозволили Сполученим Штатам захопити важливий місто. Просуваючись на південь від Нешвілла, він був одним із перших офіцерів, які отримали запит Конфедерації про припинення вогню.
Підполковник Абнер Доулінг - ад'ютант командира полку полковника Моррелла в Нэшвиллской кампанії Джорджа Армстронга Кастера. Коли війна закінчилася, він був викликаний до Філадельфії, фактичну столицю Сполучених Штатів, разом з Кастером, якого президент-демократ Теодор Рузвельт тільки що зробив в генерали в нагороду за його довге, віддану і - зрештою - успішну службу. Нестримна агресивність Кастера ідеально поєднувалася з масовим використанням бочок.
У Філадельфії молода конгресвумен-соціалістка Флора Гамбургер заслужила прізвисько "совість Конгресу" за свою принципову позицію з важливих питань. Її молодший брат Девід теж знаходиться у Філадельфії, в Пенсильванському госпіталі - він втратив ногу, б'ючись у Вірджинії незадовго до закінчення війни. До її жаху, Девід став демократом і підтримує жорстку лінію відносно CSA. Флора подружилася з Осией Блэкфордом, ветераном-конгресменом-соціалістом штаті Дакота, який живе в тому ж будинку, що й вона.
Неллі Семфрок, вдова, живе у Вашингтоні, округ Колумбія, зі своєю дорослою дочкою Эдной. Вони управляли кав'ярнею протягом всієї Великої війни в де-юре столиці Сполучених Штатів, яка протягом двох з половиною років була окупована солдатами Конфедерації. Неллі також збирала інформацію від спільників у кав'ярні і передавала її шевцеві через дорогу Хэлу Джейкобсу, важливого члена шпигунської мережі США. Неллі і Една були нагороджені президентом Рузвельтом за свої заслуги, і Неллі тільки що прийняла пропозицію руки і серця від Джейкобса.
Колишній дворецький Енн Коллетон, Сципио, знайшов роботу офіціанта в Огасті, штат Джорджія. Культурний, освічений негр радий, що уникнув краху Соціалістичної Республіки Конго, і, можливо, ще більше радий, що уникнув помсти своєї колишньої коханки: повстання червоних, в якому Сципио мимоволі брала участь, почалося в Маршлендс з вбивства її брата Джейкоба, і цей факт допомагає їй прагнути помститися залученим в нього неграм. Сципіон ні на що так не сподівається, як прожити залишок свого життя в безвісності.
В Лексінгтоні, штат Кентуккі, інший негр, Цинциннат Драйвер, пристосовується до життя в Сполучених Штатах. Нелегко пристосуватися; Кентуккі був насильно приєднано до США після його завоювання у Великій війні. Непохитні прихильники Конфедерації раніше активні в штаті. Те ж саме роблять і червоні угруповання, що складаються в основному з негрів. Цинциннат був неприємно і неохоче пов'язаний з обома групами, і обидві ставляться до нього з підозрою, як і Лютер Блісс, глава таємної поліції штату Кентуккі. Він працював водієм вантажівки в США . Служить в армії, але з закінченням війни опиняється без роботи і шукає спосіб прогодувати дружину і маленького сина.
На канадській фермі недалеко від Розенфельда, Манітоба, Артур Макгрегор помстився американським окупантам, які стратили його сина-підлітка Олександра за повстання проти їхньої влади. Його бомба вбила майора Ханнебринка, офіцера, який наказав Олександрові постати перед розстрільною командою під час святкування закінчення війни. Артур Макгрегор не має наміру обмежувати свою помсту тільки майором Ханнебринком. Це турбує його дружину Мод. Його залишилися в живих дочки Джулія і Мері - особливо Мері, молодша - точно не знають, що він робить, але сподіваються, що він буде робити більше.
Люсьєн Галтье також є фермером, обробляють землю, що раніше належала Домініону Канада. Однак у наші дні його ферма недалеко від Рів'єр-дю-Лу є частиною Республіки Квебек, створеної США під час Великої війни. Галтье спочатку виступав проти окупації Квебеку США, особливо після того, як влада США забрали частину його ферми - частина його спадщини - і побудували на цій землі лікарню. Однак останнім часом його побоювання з приводу Сполучених Штатів зникли, не в останню чергу тому, що його дочка Ніколь, яка працювала в лікарні, вийшла заміж за американського лікаря Леонарда О Дулла.
Тільки що повернувся в Сполучені Штати з провінції Онтаріо Джонатан Мосс, який служив пілотом всю Велику війну. Мосс, який живе в районі Чикаго, планує відновити вивчення права. Перебуваючи в Канаді, він закохався в канадку Лауру Секорд. Незважаючи на те, що вона рішуче не любить його у відповідь - вона походить від відомого канадського патріота з тим же ім'ям, - він не може викинути її з голови.
Сталевар Джефферсон Пінкард тільки що повернувся у Бірмінгем, штат Алабама, після боїв в армії Конфедерації в Західному Техасі. Він з нетерпінням чекає на повернення до своєї роботи на заводі Sloss Works. Він не так впевнений, що з нетерпінням чекає повернення до сімейного життя. Під час війни його дружина Емілі була неправильна його кращого друга Бедфорду Каннингему, який назавжди повернувся додому після того, як втратив руку в Теннессі.
Сталевар Честер Мартін повертається в Толедо, штат Огайо. Він воював у Велику війну від першого до останнього пострілу, і йому пощастило бути пораненим всього один раз. Будучи сержантом, він командував ротою в останні дні боїв у Вірджинії (фактично він був командиром роти Девіда Гамбургера). Йому не терпиться повернутися в Сполучені Штати, щоб побачитися зі своїми батьками і сестрою Сью.
Старшина Сем Карстен залишається у ВМС США. Він бачив вплив авіації на морську війну біля узбережжя Південної Америки, коли авіаносець ВМС США "Дакота" бомбили з літаків наземного базування. Його старший офіцер, командер Грейді, натякнув, що ВМС США задумали щось нове, коли мова заходить про морської авіації. Карстену не терпиться дізнатися, що саме.
Реджі Бартлетт, помічник фармацевта, повернувся додому в Річмонд, штат Вірджинія, столицю CSA. Він пережив тяжку війну. Одного разу він був схоплений у Вірджинії, але втік з американського табору для військовополонених. Повернувшись до ладу, він був важко поранений в Секвої і знову узятий в полон. На цей раз він залишався в американському шпиталі у Сент-Луїсі до закінчення бойових дій. Його довгі бесіди з Рехав'амом, кольоровим солдатом Конфедерації, також знаходяться в госпіталі після втрати ноги, змусили його замислитися про ті сторони життя в Конфедеративних штатів, які він завжди вважав само собою зрозумілими до війни.
Сержант Джейк Физерстон, колишній командир батареї Першого Річмондського гаубичного полку, теж повернувся додому в Річмонд. Він теж бився від першого до останнього пострілу у Великій війні і так і не піднявся вище сержанта, не в останню чергу тому, що Військове міністерство був злий на нього за викриття недоліків його колишнього командира, капітана Джеба Стюарта III. Розлючений і озлоблений на Військове міністерство, зокрема, і на світ в цілому, Физерстон задається питанням, що робити тепер, коли йому більше немає місця в армії.
Я
Коли закінчилася Велика війна, Джейку Физерстону тиша, яка запанувала на полі бою, здалася такою ж дивною і неприродною, як кулеметна черга в Річмонді недільним днем. Тепер, через кілька тижнів, сидячи в барі салуна в столиці Конфедерації, він прислухався до віддаленого гуркоту кулемета, кивнув сам собі зробив ще один ковток пива.
"Цікаво, в кого вони стріляють на цей раз", - зауважив бармен, перш ніж відвернутися, щоб налити ще віскі іншому відвідувачу.
- Сподіваюся, це ніггери. Джейк поклав руку на руків'я артилерійського пістолета, який носив на поясі. - Клянуся Ісусом, я б і сам не проти підстрелити парочку.
"У наші дні вони відстрілюються", - сказав бармен.
Физерстон знизав плечима. Під час війни люди називали його по-різному, але ніхто ніколи не називав його жовтим. Батарея Перших Ричмондских гаубиць, якою він командував, протрималася довше і відступила менше, ніж будь-які інші знаряддя в армії Північної Вірджинії. "Мені це пішло на користь", - пробурмотів він. "Багато користі від цього було в чому завгодно". Він все ще боровся з "дамнянкиз" з хорошої позиції за Фредериксбергом, штат Вірджинія, коли Конфедеративні Штати, нарешті, кинули губку.
Він підійшов до стійки з безкоштовними обідами і намазав шинку, сир і мариновані огірки на скибочку не надто свіжого хліба. Бармен кинув на нього страдницький погляд; це був не перший раз, коли він здійснював набіг на стійку, та й не другий теж. Зазвичай йому було наплювати на те, що думають інші люди, але це місце знаходилося прямо за рогом від жалюгідної кімнатки, яку він знайшов. Він хотів мати можливість продовжувати приходити сюди.
- Налий і мені ще пива, - неохоче сказав він. Він витягнув з кишені пару коричневих доларових банкнот і кинув їх через стійку. Пиво коштувало всього долар за стакан, коли він приїхав в місто (або четвертак дзвінкою монетою). До війни, навіть протягом більшої частини війни, воно коштувало всього п'ять центів.
Випивши ще один келих, він прихопив пару яєць круто з безкоштовного ланчу, щоб подати їх до свого сэндвичу. З тих пір, як повернувся додому в Річмонд, він з'їв безліч безкоштовних обідів в салунах. Вони не були безкоштовними, але це був найдешевший з відомих йому способів прогодуватися.
Пролунала пара гвинтівкових пострілів, ближче, ніж був кулемет. - Якщо пощастить, це Військове міністерство, - сказав Джейк, потягуючи нове пиво. - Там, внизу, купа чортових дурнів, яких ніхто не пропустить.
"Амінь", - сказав хлопець у кінці бару, який пив віскі. Як і Физерстон, він носив формені штани кольору вершкового масла і сорочку, видавшую кращі дні (хоча у нього, на відміну від Джейка, був комірець). "Там повно виродків, які не заслуговують нічого кращого, ніж пов'язки на очах і сигарети, дозволивши нам ось так програти війну".
"Пуста трата сигарет, запитаєте ви мене, але якого біса". Джейк зробив ще один ковток пива. Це додало йому щедрості. Тоном великої поступки він сказав: "Добре, дай їм покурити. Потім пристрель їх".
- В Конгресі теж повно виродків, - вставив бармен. Він був пухким, лисим і з сивими вусами, так що, ймовірно, не був в окопах або відразу за ними. Тим не менш, він продовжив з щирим жалем: "Якщо б вони не відкрили вогонь по учасниках маршу на площі Капітолій минулого тижня, думаю, ми могли б побачити належну прибирання в домі".
Физерстон похитав головою. - Для бинза це не мало б значення, я кажу.
"Що ви маєте на увазі, це не мало б значення?" вимогливо запитав ветеран, вживає віскі. "Підвісити пару дюжин конгресменів до ліхтарним стовпам не мало б значення? Пройди довгий шлях до поліпшення стану речей, / подумай ".
"Не став би", - вперто сказав Джейк. "Міг би повісити їх всіх, і це не мало б значення. Вони пішли б вибирати нових конгресменів після тебе, і хто б це був? Ще більше багатих сучих синів, які жодного дня в житті не працювали і не бруднили рук. Чоловіки з хорошої сім'ї. Він наповнив це презирством. "Такі ж придурки, як у них у Військовому міністерстві, якщо ви хочете почути Божу правду".
Він не відповідав ничьему поданням про класичному оратора з витонченими, ретельно виваженими фразами і плавними, елегантними жестами: він був худим, кістлявим і незграбним, з гострим носом, ще більш гострим підборіддям і різким голосом. Але коли він приступив до роботи, то заговорив з такою інтенсивністю, що будь-який, хто його чув, звернув на це увагу.
"Тоді що, по-вашому, має статися?" запитав бармен.
"Віднеси все це", - сказав Джейк тоном, що не терпить заперечень. "Віднеси це і почни спочатку. Не бачу, що, в ім'я всього Святого, ще можна зробити, не тоді, коли чоловіки з хорошою семьи9, - він усміхнувся сильніше, ніж коли-або, - "дозволили ниггерам повстати, а потім дозволили їм йти в армію, щоб втекти від клятих янкі, а потім дали їм право голосу, щоб сказати спасибі. Господи! Він допив залишки пива і вийшов.
Він стріляв з каністри по відступаючим військам негрів - і, оскільки гниль поширилася по армії Північної Вірджинії, по відступаючих білим військам теж. Це не допомогло. Ніщо не допомагало. "Нам слід було якомога швидше покінчити з проклятим янкі", - подумав він. Довга війна дозволила їм тиснути на нас, поки ми не зламалися. Він сердито подивився у бік Військового міністерства. Твоя вина. Солдати не винні. Твоя.
Він спіткнувся об цеглу і мало не впав. Вилаявшись, він штовхнув його в бік купи щебеню, з якої той виліз. Річмонд був сповнений уламків, щебеню та руїн. Бомбардувальні літаки США неодноразово здійснювали нічні нальоти протягом останнього року війни. Навіть вікна зі склом були винятками, а не правилом.
Чорнороби-негри з лопатами прибирали цеглу та колоди з вулиці, де та чи інша угруповання, що виникла після провалу військових дій, спорудила барикаду. Солдат з багнетом "Тредегар" підтримував їх в роботі. Теоретично Річмонд перебував на військовому положенні. На практиці законів у ньому було дуже мало. Звільнені ветерани набагато перевершували чисельністю чоловіків, все ще перебували під командуванням уряду, і звертали на них не більше уваги, ніж вони мали.
Троє інших негрів йшли по вулиці назустріч Джейку. Вони не були робітниками. Як і він, вони були одягнені в строкату суміш уніформи та цивільного одягу. Також, як і він, вони були озброєні. У двох були тредегары, які вони не здали під час перемир'я; у третього був пістолет у кобурі. Вони не були схожі на людей, які тікали від янкі. Вони не були схожі на людей, готових бігти від чого завгодно.
Їх погляди ковзнули по Джейку. Він теж був не з тих, хто від чого тікає. Він пройшов крізь них, замість того щоб обійти. "Божевільний білий чоловік", - сказав один з них, коли вони йшли далі. Він не знизив голосу, але і безпосередньо Джейку нічого не сказав. Думаючи про своїх справах, Джейк продовжував йти.
Він проходив повз площі Капітолій. Він спав під величезною статуєю Альберта Сідні Джонстона в ту ніч, коли приїхав в Річмонд. Зараз він не міг цього зробити: війська в кулеметних гніздах, обкладених мішками з піском, захищали Столицю Конфедерації від народу Конфедерації. Акуратно надруковані написи "НЕ ТИНЯТИСЯ БЕЗ ДІЛА" виросли, як гриби після дощу. На деяких були написані від руки додавання: "ЦЕ ОЗНАЧАЄ ВАС". Плями крові на тротуарі підкреслювали це.
Плакати покривали кожну стіну. На найпоширеніших були зображені Зірки і Смуги, а також фраза "СВІТ, ПОРЯДОК, ПРОЦВІТАННЯ". Физерстон знав, що цей плакат був випущений урядовими друкованими верстатами. Президент Семмс і його поплічники були переконані, що якщо вони скажуть, що все в порядку, то так воно і буде.
Чорні розірвані ланцюги на червоному - ще одна часто повторювана тема. Повстання червоних негрів в кінці 1915 року були придушені, але червоні залишилися, ПРИЄДНУЙТЕСЬ до нас! деякі кричали плакати - заклик від чорного до білого.
"Навряд чи", - сказав Джейк і плюнув на один з цих плакатів. Не більше жменьки білих з Конфедерації приєдналися до революціонерів під час повстань. До них ніколи не приєднається більше жменьки людей. У цьому Физерстон був морально впевнений.
Ще на одному плакаті був зображений Джордж Вашингтон і гасло "НАМ ПОТРІБНА НОВА РЕВОЛЮЦІЯ". Джейк помітив тільки пару екземплярів того, який був поширений Партією свободи. До цього моменту Джейк ніколи не чув про партію свободи. Цікаво, чи вона існувала до закінчення війни?
Він вивчив плакат. Повільно кивнув. "До біса впевнений, що потрібна нова революція", - сказав він. Хоча Вашингтон йому не дуже подобався. Вашингтон був президентом Сполучених Штатів. Це викликало підозру в очах Джейка.
Але, незважаючи на грубу ілюстрацію, незважаючи на дешевий шрифт, послання потрапило в ціль, і сильно вдарило. У всякому разі, Партія свободи звучала чесно. Правлячі віги намагалися залікувати ампутацію лейкопластиром. Радикальні ліберали, наскільки йому було відомо, зіграли ту ж пісню в іншій тональності. Що стосується соціалістів... - Він плюнув на інший червоний плакат. Ніггери і любителі ніггерів, всі до єдиного. Маніяки, кидають бомби, теж хотіли революції, але не такої, в якій потребувала країна.
Він уважніше придивився до плакат Партії Свободи. Там не було сказано, де знаходиться штаб-квартира партії або як вступити в неї. Його губи скривилися. "Чортові дилетанти", - сказав він. Єдине, чого він навчився, провівши все своє свідоме життя в армії: достоїнству організованості.
Знизавши плечима, він попрямував назад у свою убогу кімнатку. Якщо Партія свободи не знала, як залучити своїх членів, швидше за все, вступати в неї не коштувало. Якими б гарними не були його ідеї, вони не мали значення, якщо про них ніхто не міг дізнатися. Навіть кляті соціалісти знали це.
"Дуже погано", - пробурмотів він. "Страшенно погано". Цієї осені чекали вибори в Конгрес. Шкода, що виборці не змогли направити шахраям і злодіям в Капітолії правильний сигнал.
Повернувшись в кімнату - під час кампанії у нього було безліч більш зручних бівуаків - він деякий час писав у блокноті Grey Eagle. Він придбав цю звичку ближче до кінця війни. На відкритих майданчиках він назвав роботу незавершеною. Це дозволило йому висловити частину свого гніву на папері. Як тільки слова були вимовлені, вони вже не так сильно гноїлися в його голові. Він міг би вбити кого-небудь, якщо б у нього не було такої розрядки, як ця.
Коли настав день, він відправився на пошуки роботи. Кольорові робітники були не єдиними, хто розчищав завали в Річмонді, у всякому разі, недалеко від мілині. Він тягав цеглу, бруд і шматки битого каменю незабаром після сходу сонця і незадовго до заходу сонця. Господар соломи, звичайно, розплатився паперовими грошима, хоча в його власних кишенях дзвеніло. Знаючи, що завтра банкноти будуть коштувати менше, ніж сьогодні, Джейк попрямував до місцевого салун, де можна було перекусити безкоштовно. У армії йому теж давали раціон трохи краще, але він був дуже голодний, щоб звертати на це увагу. Як і раніше, бармен кинув на нього докірливий погляд за те, що він виставив себе свинею. Як і раніше, він купив другу кухоль пива, щоб хлопець був задоволений або не дуже засмучений.
Він запихав у рот маринований помідор, коли увійшов хлопець, з яким він напередодні розмовляв про політику, і замовив собі порцію. Потім він теж скористався безкоштовним обідом. Вони знову розговорилися; Физерстон дізнався, що його звуть Х'юберт Слеттері. Через деякий час Джейк згадав плакати Партії Свободи, які він бачив.
На його подив, Слеттері розреготався. "О, вони!" - сказав він. "Мій брат подивився на цих хлопців, але не захотів мати з ними нічого спільного. Судячи з того, що сказав мені Горацій, їх всього четверо чи п'ятеро, і вони керують усією вечіркою з взуттєвої коробки.
"Але у них є плакати і все таке", - запротестував Джейк, вражений тим, наскільки він розчарований. "Не хороші плакати, зауважте, а плакати".
"Єдина причина, за якою вони це роблять, - це те, що один з них друкар", - сказав йому інший ветеран. "Вони зустрічаються в цій маленькій забігайлівці на Сьомому каналі, недалеко від Металургійного заводу Тредегар. Якщо хочеш даремно витратити свій час, друже, іди подивися на них сам.
"Може бути, я так і зроблю", - сказав Физерстон. Х'юберт Слеттері знову розсміявся, але це тільки додало йому рішучості. "Присягаюся Богом, може бути, я і зроблю".
Конгресвумен Флора Гамбургер від захвату заплескала в долоні. Посмішка доктора Ханрахана була ширше, ніж у багатьох з тих, що можна побачити в Пенсильванської лікарні. І Девід Гамбургер з виразом глибокої зосередженості на обличчі виставив вперед свою милицю, а потім зробив ще один крок на своїй штучної нозі.
"Як ти себе почуваєш?" Флора запитала свого молодшого брата.
"Кукса не дуже болить", - відповів він, трохи задихаючись. "Але це більш важка робота, ніж я думав".
"Ти не стояв на ногах з тих пір, як втратив ногу", - нагадав йому доктор Хан-рахан. "Давай. Зроби мені ще крок. Ти можеш це зробити". Девід зробив і мало не впав. Ханрахан підтримав його перш, ніж Флора встигла це зробити. "Ви повинні розгорнути протез, щоб колінний суглоб зафіксувався і прийняв на себе ваш вагу, коли ви выпрямляетесь на ньому", - сказав лікар. "Якщо ви цього не навчитеся, нога не буде працювати. Ось чому кожен з ампутацією вище коліна ходить як моряк, який пару років не ступав на сушу".
"Але ти йдеш пішки, Девід", - сказала Флора. Вона перейшла з англійської на ідиш: "Данкен Готт дафар. Омайн".
Вид її брата на ногах або на одній його нозі, а інша була зроблена з дерева, металу і шкіри, - трохи пом'якшив почуття провини, яке гризли її з тих пір, як він був поранений. Ніщо ніколи не міг зробити більше, ніж трохи. Після того, як її округ в Нью-Йорку направив в Конгрес, у неї був шанс перевести Девіда з окопів на тихий пост в тилу. Він би не хотів, щоб вона це робила, але вона могла б. Вона поставила соціалістичний егалітаризм вище сімейних уз ... і ось результат.
Її брат ніяково знизав плечима. "Мені потрібна тільки одна нога, щоб управляти педаллю швейної машини. Я не помру з голоду, коли повернуся додому, і мені також не доведеться викачувати платню вашої конгресвумен, - Він криво посміхнувся їй.
Будучи представником США, Флора заробляла 7500 доларів на рік, що набагато більше, ніж інші члени її сім'ї, разом узяті. Вона не соромилася ділитися грошима зі своїми батьками, братами і сестрами, і вона знала, що Девід знав, що вона цього не робить. Він користувався привілеєм брата, поддразнивая її.
Він також скористався братської привілеєм длубатися в її мізках: "Що нового про світ з ребами?"
Вона скривилася з кількох причин. По-перше, він не називав конфедератів цим презирливим прізвиськом до того, як пішов в армію. По-друге... "Президент Рузвельт, як і раніше, дуже суворий і дуже впертий. Я можу зрозуміти збереження частини території, яку ми відвоювали у CSA, але все, що він готовий повернути, - це ділянка Теннессі на південь від Камберленда, який ми взяли в результаті бойових дій, і він не віддасть його назад: він хоче обміняти його на маленький шматочок Кентуккі, який конфедерати все ще утримують ".
"Хуліган для нього!" - Вигукнув Девід. Він був хорошим соціалістом до того, як пішов на війну. Тепер, більшу частину часу, він говорив як закоренілий демократ рузвельтовского спрямування. Флору це теж засмучувало.
Вона продовжувала: "І він не збирається дозволяти їм залишати собі ні лінкори, ні підводні човни, ні військові літаки, ні бочки, і він зажадав, щоб вони обмежили свою армію сотнею кулеметів".
"Хуліган!" На цей раз її брат і доктор Ханрахан сказали це разом.
Флора роздратовано переводила погляд з одного з них на іншого. - І він не отримає ні цента менше двох мільярдів доларів репарацій, і все це буде виплачено дзвінкою монетою, сталлю або нафтою за цінами 1914 року. Це непосильний тягар для пролетаріату Конфедеративних Штатів".
"Я сподіваюся, що це знищить їх", - люто сказав Девід. "Постукай по дереву, вони більше ніколи не зможуть і пальцем поворухнути проти нас". Замість того, щоб стукати в двері або по підвіконню, він використовував свою власну штучну ногу, яка довела справу до кінця.
Флора залишила спроби сперечатися з ним. Він повною мірою успадкував впертість сімейства Гамбургерів. Замість цього вона повернулася до лікаря Ханрахану і запитала: "Скільки ще йому доведеться залишатися тут тепер, коли він почав вставати на ноги?"
"Він зможе виписатися приблизно через місяць, при умові, що у нього буде хороший прогрес і за умови, що інфекція в культі не спалахне знову", - сказав Ханрахан. Флора хитнула головою; вона бачила, що він давав їй прямі відповіді. Він закінчив швидким кивком: "Тоді ми знімаємо до першого листопада".
Дбайливо обнявши брата і захоплено поцілувавши, Флора покинула Пенсильванскую лікарню. У повітрі, безсумнівно, відчувалася осінь; деякі листя на деревах на території лікарні почали опадати. Вона зупинила таксі. - До офісної будівлі Конгресу, - сказала вона водієві.
"Так, мем". Він доторкнувся до блискучого шкіряного козирка свого кашкета, включив передачу "Олдсмобиля" і відправився воювати з філадельфійським трафіком. Трафік, як це часто бувало, переміг. Філадельфія була фактичною столицею США з тих пір, як конфедерати бомбардували Вашингтон під час Другої мексиканської війни, більше тридцяти п'яти років тому. Ще до цього в центрі міста виріс величезний лабіринт федеральних будівель. Дістатися до них було не завжди для слабкодухих.
"У мене для вас повідомлення", - сказала секретарка Флори, повна жінка середніх років на ім'я Берта. Вона помахала аркушем паперу. - Конгресмен Блэкфорд хоче, щоб ви йому передзвонили.
"Правда?" Флора сказала так нейтрально, як тільки могла. "Добре, я зроблю це. Спасибі". Вона увійшла в свій кабінет і закрила за собою двері. Вона не обернулася, щоб подивитися, чи посміхається Берта у неї за спиною. Вона сподівалася, що ні, але насправді не хотіла знати.
Дакота, міцно облаштувався соціалістичний штат, повертала Осию Блэкфорда в Будинок з тих пір, як Флора була дівчинкою. Зараз він був приблизно вдвічі старше її, високопоставлена фігура в Партії, навіть якщо, на її думку, ідеологічно був м'якотілих. І він був удівцем, чия квартира у Філадельфії знаходилася прямо навпроти її квартири. Він не залишав сумнівів у тому, що вона йому цікава, хоча ніколи не робив нічого, що могло б спокусити її захищатися капелюшної шпилькою. До її власний подив, вона виявила, що зацікавлена у відповідь реакції, навіть якщо він був одночасно помірним і неевреем.
- Отже, - пробурмотіла вона, піднімаючи слухавку і чекаючи, поки оператор підійде до лінії, - він дзвонить по приводу вечірки або ... що ще?
"Привіт, Флора", - сказав Блэкфорд, коли трубку зняли. "Я просто хотів дізнатися, чи бачили ви газетні статті про страйки в Огайо, Індіані та Іллінойсі".
Значить, справи на вечірці. - Боюся, що ні, - відповіла Флора. - Я тільки що повернулася з візиту до Девіда.
"Як він?" Запитав Блэкфорд.
"Вони встановили штучну ногу, і він був на ній". Флора похитала головою, хоча Блэкфорд не міг цього бачити. "Навіть без однієї ноги він говорить як демократ". Вона обмакнула ручку в чорнило й поклала перед собою аркуш паперу, щоб можна було робити нотатки. "Тепер розкажи мені про цих ударах".
"З того, що я читав, власники фабрик намагаються знизити заробітну плату, нацьковуючи робочих один на одного", - сказав він. "Коли солдати починають повертатися додому з війни, у них стає більше людей, охочих отримати роботу, ніж їх можна знайти, тому вони дивляться, хто буде працювати за найнижчу плату".
"Це схоже на капіталістів", - спохмурніла Флора. За мить вона просяяла. "Це також звучить як політична можливість для нас. Якщо власники фабрик будуть продовжувати робити подібні речі - а вони, ймовірно, будуть, - вони радикалізують робітників, і вони впораються з цим краще, ніж ми коли-небудь могли ".
"Я випадково дізнався, що ми закликали страйкуючих залишатися настільки мирними, наскільки вони можуть, якщо тільки боси не нацькує на них зарізяк, або уряду їх штатів, або уряд США не підійме проти них війська", - сказав Блэкфорд.
"Добре". Флора кивнула. Блэкфорд цього теж не бачив, але їй було все одно. Щось зі сказаного ним навело на іншу думку. "Рузвельт вже зробив яку-небудь заяву з цього приводу?"
"В одному з репортажів the wire цитується, як він назвав власників фабрики зборищем жадібних дурнів, - сказав конгресмен з Дакоти, - але там не сказано, що він зробить що завгодно, аби примусити їх припинити грати в ігри з життям людей ".
"Це на нього схоже", - сказала Флора. "Він говорить про чесну угоду для робітників, але нічого не домагається. Він домігся війни".
"Він приніс перемогу", - поправив Осія Блэкфорд. "Країна зголодніла по одному. Країна зголодніла по одному більше п'ятдесяти років. Тобі це може не подобатися, але ти не можеш ховати голову в пісок і вдавати, що це не так ".
"Я не збираюся робити нічого подібного", - різко сказала Флора. "Люди зголодніли за перемогу, я бачила це навіть на прикладі мого власного брата. Але через деякий час вони виявлять, що здобули перемогу, а самі як і раніше голодують, як і раніше, каліки і, як і раніше сироти. І вони будуть пам'ятати, що Тедді Рузвельт теж домігся цього ".
Мовчання Блэкфорда було задумливим. Через кілька секунд він сказав: "Цілком можливо, що ви маєте рацію". Він щосили намагався стримати хвилювання в голосі, але вона почула це. "Якщо ви праві, це дало б нам шанс на боротьбу на виборах 1918 року, а може бути, навіть і в 1920 році. Багато люди зараз бояться, що ми будемо настільки сильно завалені, що демократи скрізь будуть робити все по-своєму ".
"Багато чого може відбутися між сьогоднішнім днем і виборами в Конгрес", - сказала вона. "Ще більше все може статися між сьогоднішнім днем і 1920 роком".
"Це теж правда", - сказав Блэкфорд. "Але ви ж бачили, у багатьох соціалістів у ці дні витягнуті обличчя. Навіть сенатор Дебс виглядає похмурою. Може, їм варто підбадьоритися".
- Можливо. Справжня проблема, - Флора глибоко зітхнула, - в тому, що ми ніколи не перемагали на президентських виборах. У нас ніколи не було більшості ні в одній з палат Конгресу. Я думаю, що занадто багато людей насправді не вірять, що ми коли-небудь зможемо ".
"У мене самого були сумніви", - зізнався Блэкфорд. "Іноді важко змиритися з тим, що ти постійно в меншості, якщо ти розумієш, що я маю на увазі".
"О, так", - тихо сказала Флора. "Я єврейка, якщо ти пам'ятаєш". В Нижньому Іст-Сайді в Нью-Йорку євреї становили більшість. Всюди в країні, всюди в світі ... Постійно перебувати в меншості - це був самий ввічливий спосіб висловити це, який вона коли-небудь чула.
Вона задавалася питанням, чи змусить нагадування Блэкфорда про те, що вона єврейка, вирішити, що вона йому все-таки не цікава. Вона задавалася питанням, чи вона хоче, щоб він так вирішив. У багатьох відношеннях її життя було б простіше, якби він це зробив. Однак, маючи велику родину, вона рідко жила простим життям. Хотіла б вона цього чи знала б, що з цим робити, якщо б це було?
Єдине, що сказав Блэкфорд, було: "Звичайно, я пам'ятаю. Це означає, що мені доведеться їсти крабові котлети свинячі відбивні на самоті". В його голосі не було нічого, крім посмішки. "Не відмовишся повечеряти зі мною сьогодні ввечері? Якщо хочеш, я не буду їсти нічого, що тебе образить".
"Я не ображаюся, якщо ти їси те, що я не можу, - сказала Флора, - так само як ірландець або італієць не образився б, якщо б я з'їла солонину в п'ятницю. Я б образився, якби ти спробував змусити мене є свинину, але ти б ніколи не зробив нічого подібного.
"Сподіваюся, що ні!" Блэкфорд вигукнув. "Ти все ще не сказав, повечеряєш зі мною".
- Я б із задоволенням, - сказала Флора. - Але ми можемо почекати до шести? У п'ять до мене зайде виробник сорочок, і я збираюся висловити йому все, що про нього думаю ".
- Добре було б, скажімо, о шостій тридцять. Мені зайти до вас в офіс?
"Добре". Флора посміхнулася. "Я з нетерпінням чекаю цього". Вона повісила трубку і відправилася на роботу, відчуваючи себе краще, ніж коли-небудь.
Реджинальд Бартлетт виявив, що він не вписується в Річмонд кінця 1917 року майже так само добре, як у 1914 році. Бої на фронті в долині Роанок і Секвої, коли він двічі потрапив у полон і один раз був застрелений (насправді, теж двічі: в ногу і плече однієї і тієї ж кулеметною чергою) янкі, зробили його іншою особою, а не тим жвавим молодим хлопцем, який весело пішов на війну.
Річмонд теж був іншим. Тоді він був сповнений липневого достатку та впевненості; тепер холодні жовтневі вітри, які переходять у листопадові, занадто добре відповідали настрою міста. Поразка і осінь йшли рука об руку.
- Думаю, завтра буде дощ, - сказав Реджі Біллу Фостеру, коли два помічника аптекаря йшли разом по Сьомій вулиці. Він простягнув праву руку, щоб торкнутися свого лівого плеча. "Так прямо тут і написано".
Фостер кивнув, чому у нього затремтіли щелепи. Він був невисоким, круглим і темноволосим, в той час як Бартлетт був вище середнього зросту, худорлявим (і ще більш худим після поранення) і блондином. Він сказав: "Я чув, як достатньо людей говорили це в окопах, і в більшості випадків вони були праві". Він провів війну в Кентуккі і Теннессі і повернувся додому без єдиної подряпини.
Торкнувшись його плеча, Реджі сказав: "Це не так вже й багато". У нього була інша думка, поки рана залишалася гарячою і повної гною, але він був далекий від об'єктивності. - Хлопець, на якого я працював до війни, його звали Майло Аксельрод, він зупинив кулю горілиць у Меріленді. Він був непоганим начальником - у всякому разі, краще, ніж цей Макнелли, на якого я зараз працюю.
"Судячи з того, що ви сказали про Макнелли, це було б неважко". Фостер міг би продовжувати, але на розі Сьомий і Кері зібралася невелика юрба. Він вказав. "Цікаво, що там відбувається".
"Може, з'ясуємо?" Не чекаючи відповіді від свого друга, Реджі поспішив до натовпу. Знизавши плечима, Фостер пішов за ним. "О, зрозуміло", - сказав Бартлетт мить. "Це політичний мітинг. Це зрозуміло на тлі виборів у Конгрес у наступний вівторок. Але що, чорт візьми, за Партія свободи? Я ніколи про них не чув ".
"Я бачив їх пару плакатів", - сказав Біл Фостер. "Хоча не зовсім розумію, що вони означають".
"Давай вислухаємо один одного. Може бути, це буде щось гарне". Реджі нахмурився, коли його поранена нога заныла, чого вже давно не було. "Не може бути гірше, ніж ППА, яку роздають радикальні ліберали і віги".
"Приблизно так". Фостер кивнув. "Всі, хто знаходиться всередині, здіймають галас про те, що його ніколи особливо не цікавила війна, а всі, хто перебуває поза, кажуть, що якби він був там, то ніколи б не проголосував за це ні на гріш".
"І все це теж нагромадження брехні", - сказав Бартлетт з глибоким презирством. "Чому вони не визнають, що всі вони щосили кричали про війну, коли вона почалася? Вони думають, ми забули? І коли Аранго балотувався проти Семмса на пост президента два роки тому, він сказав, що впорався б з боротьбою з янкі краще, ніж віги. Він нічого не сказав про те, щоб покінчити з війною, ні єдиного слова.
У представника Партії Свободи не було модною платформи або модного костюма, що доводило, що він не належав ні до однієї із основних партій CSA. Він стояв без піджака на якомусь ящику чи бочці і звертався з промовою до парі десятків людей, які його слухали: "... зрадники своєї країни", - кричав він, коли підійшли Реджі і Білл Фостеры. - Зрадники і дурні, ось хто вони такі!
- Псих, - прошепотів Бартлетт. Він схрестив руки на грудях і приготувалася слухати. - Давай трохи побалакаємо. Він може бути забавним.
Хтось у натовпі вже подумав, що це смішно, і крикнув: "Судячи з того, що ви там говорите, весь уряд - не що інше, як зрадники і дурні. Ви самі повинні бути дурнем, щоб повірити в це".
"Я не вірю!" - сказав говорив. Це був огрядний лисіючий чоловік років п'ятдесяти п'яти, бахрома сивого волосся якого растрепалась на осінньому вітрі. Його звали Ентоні Комод - так свідчила маленька табличка, на яку Реджі потрібен час, щоб звернути увагу. "Я - ні. Я кажу вам просту, неприкрашену правду, і нічого більше, крім!" Його очі, величезні за товстими скельцями окулярів, втупилися на свою маленьку аудиторію. "А ви, друзі мої, ви притискаєте гадюку до грудей і думаєте, що це ваш друг. Конгрес повний зрадників, Військове міністерство повний зрадників, адміністрація ..."
Приблизно тоді Реджі перестав звертати на нього увагу. "І місяць сповнена зеленого сиру!" - крикнув хеклер, викликавши вибух сміху в натовпі.
Комод бризкав слиною і кипів від злості, нитка його мови, якщо вона взагалі коли-небудь була, тепер повністю втрачена. Реджі і Фостер посміхнулися один одному, насолоджуючись його розгубленістю. Мова, безсумнівно, була б нудною. Це було що завгодно, тільки не це. "Не так-то просто піднятися на пень, як думав старий, чи не так?" Сказав Фостер зі смішком.