31 Головний чоловік, листопад 1977 32 хромосоми-кілера, березень 1978 33. Смерть вуду, червень 1978 34. Ланцюгова реакція, липень 1990 35. Останній дзвінок, грудень 9799 9 3 37. Підсумок, липень 1979 38. Вибух у Бей-Сіті, 1979 рік. 39 Відсутня ланка 1980 40 небезпечних ігор 1980 року 31 Head Men Nov-1977 32 Killer Chromosomes Mar-1978 33 Voodoo Die Jun-1978 34 35 1979 38 Bay City Blast 1979 39 Missing Link 1980 40 Dangerous Games 1980
РУЗУВАЧ №31: ГОЛОВНІ ЛЮДИ
Авторське право (c) 1977 року Річарда Сапіра та Уоррена Мерфі
Для Хенка нічний інкубатор
ГЛАВА ПЕРША
Ця смертельна загроза змусила його замислитись.
У цьому було щось реальне, наче це була не так загроза, як обіцянка.
Той, хто дзвонив так схожий на справжнього бізнесмена, що секретарка Ернеста Уолгріна відразу ж поєднала його.
"Це містер Джонс".
"Чого він хоче?" - спитав Волгрін. Будучи президентом компанії DataComputronics у Міннеаполісі, штат Міннесота, він навчився покладатися на свою секретарку настільки, що, зустрічаючись із людьми на ділових заходах, інстинктивно шукав її, щоб вона підказала йому, до якої людини їй слід розташуватися, а до якої ні. Це було просте питання про те, щоб не турбувати себе використанням власної думки, тому що думка його секретаря за ці роки зарекомендувала себе набагато краще.
"Я не знаю, містере Уолгрін. Він говорив так, ніби ви чекали його дзвінка. Він каже, що це дещо особиста справа".
"З'єднайте його", - сказав Уолгрін. Він міг працювати під час розмови, читаючи речення, перевіряючи контракти, підписуючи документи. Це був атрибут керівника, розум, який міг перебувати у двох
1
відразу по місцях. У його батька це було, у його власного сина – ні.
Дід Волгрина був фермером, а його батько володів аптекою. Уолгрін думав, що існує природний поступ від ферми до аптеки, до кабінету керівників і, можливо, до президента університету або, можливо, до духовенства. Але ні, його власний син купив невелику ферму і повернувся до вирощування пшениці, турбуючись про частоту дощів та ціни на врожай.
Ернест Уолгрін думав, що прогрес сім'ї Уолгрінів був сходами, а чи не навколо. Були речі гірші за фермерство, але мало що було важче, подумав він. Але він знав, що сперечатися із сином марно. Уолгріни були вперті й ухвалювали власні рішення. Дідусь Уолгрін одного разу сказав: "Мета спроб - намагатися. Не так страшенно важливо кудись потрапити, як бути в дорозі".
Маленький Ернест спитав свого батька, що це означає. Його батько сказав: "Дідусь має на увазі, що важливо не те, як ти наливаєш це в пляшку, а те, що ти туди наливаєш".
Через роки Уолгрін зрозумів, що це було лише простою суперечністю тому, що сказав дідусь, але на той час у нього не було надто багато часу, щоб подумати про це. Він був надто зайнятий, і перед смертю діда він похвалив Ернеста Уолгріна за те, що той використав свої дуже скромні навички, "щоб стати одним з найбагатших маленьких писак у всьому проклятом штаті. Я не думав, що в тобі є це". Дідусь Уолгрін говорив так. Усі Уолгріни ухвалили своє власне рішення.
"Містере Уолгрін, ми збираємося вбити вас", - пролунало
2
голос по телефону. То був чоловік. Рівний голос. Це не було звичною загрозою.
Уолгрін розумівся на погрозах. Його перші десять років після закінчення університету були витрачені на охорону президента Трумена в секретній службі, кар'єра, яка, незважаючи на обіцяне просування по службі для такої яскравої і ґрунтовної людини, як Уолгрін, не просунулась так високо службовими сходами, як Уолгрін мав намір зробити сам та його сім'я. Але через це він знав погрози, і він знав, що більшість із них походили від людей, які не могли завдати реальної фізичної шкоди своїм цілям. Сама погроза була нападом.
Більшість реальних небезпек походила від людей, які взагалі ніколи не посилали жодних загроз. Секретна служба все ще перевіряла тих, хто погрожував, і стежила за ними, але це було зроблено не так для захисту президента, як для захисту департаменту в тому малоймовірному випадку, якщо той, хто погрожував, справді вийшов і спробував щось зробити зі своєю. ненавистю. Вісімдесят сім відсотків усіх зареєстрованих погроз убивством, зроблених в Америці за рік, було зроблено п'яницями. Менш ніж триста частина одного відсотка цих загроз коли-небудь призводили до чого-небудь.
"Ви щойно загрожували моєму життю, чи не так?" - сказав Уолгрін. Він відклав убік стос контрактів і свій стіл, записав час дзвінка і зателефонував своїй секретарці, щоб вона прослухала.
"Так, я це зробив".
"Можу я запитати, чому?"
"Хіба ви не хочете знати, коли?" - Запитав голос. У ньому лунав гул, але це був не середній захід. Уолгрін визначив, що це десь на схід від Огайо та на південь. Можливо, Вірджинія на заході. Голос звучав наприкінці сорокових. Він був хрипким. Уолгрін записав у маленький білий блокнот: 11:03
3
ранок, різкий голос, Південь. Вірджинія? Самець. Хриплий. Ймовірно, курець. Під сорок.
"Звичайно, я хочу знати коли, але ще більше я хочу знати, чому".
"Тобі не зрозуміти".
"Випробуй мене", - сказав Уолгрін.
"В свій час. Що ви збираєтеся з цим робити?"
"Я збираюся повідомити про це поліцію".
"Добре. А що ще?"
"Я зроблю все, що мені скаже поліція".
"Недостатньо, містере Уолгрін. Тепер ви багата людина. Ви повинні бути в змозі зробити більше, ніж просто зателефонувати до поліції".
"Вам потрібні гроші?"
"Містере Уолгрін, я знаю, ви хочете, щоб я продовжував говорити. Але я також знаю, що навіть якби поліція сиділа у вас на колінах, ви не змогли б відстежити цей дзвінок менш ніж за три хвилини... А враховуючи, що це не так, реальний час розмови наближається до вісімнадцяти хвилин, перш ніж ви змогли б відстежити цей дзвінок.
"Я не щодня маю загрози вбивством".
"Раніше ти так і робив. Ти весь час мав з ними справу. Через гроші, пам'ятаєш?"
"Що ви маєте на увазі?" спитав Уолгрін, точно знаючи, що має на увазі той, хто дзвонив. Той, хто дзвонив знав, що Уолгрін працював на Секретну службу, але, що ще важливіше, точно знав, у чому полягала робота Уолгріна. Навіть його дружина цього не знала.
"Ви знаєте, що я маю на увазі, містере Уолгрін".
"Ні я не знаю".
"Де ти раніше працював. Так от, тобі не здається, що ти міг би знайти собі хорошого професіонала-
4
зв'язок з усіма твоїми друзями із секретної служби та з усіма твоїми грошима?"
"Добре. Якщо ти наполягаєш, я захистю себе. Що потім?"
"Тоді ми все одно прикінчимо твою дупу, Ерні. Хахаха".
Той, хто дзвонив, повісив трубку. Ернест Уолгрін зробив останній запис на листку. 11:07 - Той, хто дзвонив, говорив протягом чотирьох хвилин.
"Вау", - сказала секретарка Уолгріна, вриваючись у кабінет. "Я записала кожне його слово. Ви думаєте, він справжній?"
"Дуже", - сказав Ернест Уолгрін. Йому було п'ятдесят чотири роки, і того дня він почував себе спустошеним. Наче щось у ньому кричало про несправедливість того, що відбувається. Начебто були найкращі часи для погроз смертю, не тоді, коли дружина його сина збиралася народжувати, не тоді, коли він купив лижну базу в Сан-Веллі, штат Юта, не тоді, коли у заснованої ним компанії мав бути рекордний рік, не тоді, коли Мілдред, його дружина, щойно знайшла захоплююче хобі - гончарну справу, яка робила її ще більш життєрадісною. Це були найкращі роки його життя, і він упіймав себе на тому, що каже собі, що йому шкода, що ця загроза не прийшла, коли він був молодий і бідний. Він упіймав себе на думці: "Я надто багатий, щоб померти зараз". Чому ці виродки не зробили цього, коли я мав проблеми з виплатами по іпотеці?
"Що я маю робити?" - Запитала його секретарка.
"Що ж, на даний момент ми перемістимо вас далі коридором. Хто знає, що ці божевільні натворять, і немає сенсу вбивати когось, хто не повинен цього робити".
"Ти думаєш, вони божевільні?"
5
"Ні", - сказав Уолгрін. "Ось чому я хочу, щоб ви перемістили кілька офісів подалі".
На жаль, поліція також подумала, що це був дзвінок божевільного. Поліція прочитала йому лекцію, яку було взято прямо з керівництва секретної служби боротьби з терористами. Найгірше, це було застаріле керівництво.
Капітана поліції звали Лапуент. Він був приблизно ровесником Уолгріна. Але там, де Уолгрін був худорлявим, засмаглим і акуратним, м'ясисті м'язи Лапуента, здавалося, скріплювала лише його уніформа. Він зійшов до зустрічі з Уолгріном, тому що Уолгрін був важливим бізнесменом. Він розмовляв з Уолгріном так, ніби розповідав про жахіття злочинності на жіночому чаювання.
"Що у вас є, то це ваш божевільний терорист, який не боїться померти", - сказав він.
"Це неправильно", - сказав Уолгрін. "Вони всі кажуть, що готові вмерти, але це не так".
"У керівництві сказано, що це так".
"Ви посилаєтеся на старе керівництво секретної служби, яке було визнано неправильним майже одразу після його виходу".
"Я чую це весь час. Щойно по телевізору коментатор сказав, що терористи не бояться вмирати. Я це чув".
"Це все одно неправильно. І я не думаю, що маю справу з терористом".
"Розум терориста підступний".
"Капітан Лапуент, що я хочу знати, то це що ви збираєтеся зробити для захисту мого життя?"
"Ми збираємося забезпечити вам ретельний поліцейський захист, сплести навколо вас захисне павутиння, з одного боку, і спробувати ідентифікувати та знерухомити терориста в його лігві, з іншого боку".
"Спочатку ми переглядаємо файли в пошуках МО, який ..."
"Що modus operand! і ви збираєтеся знайти всіх людей в цьому районі, які дзвонили іншим людям, погрожуючи вбити їх, і ви збираєтеся запитати їх, де вони були сьогодні в 11: 03, і коли ви знайдете кілька, які розповідають смішні або суперечливі історії, ви дратуватимете їх, поки вони не розкажуть вам щось, на підставі чого міський прокурор готовий порушити кримінальну справу. Тим часом люди, які збираються мене вбити, вже уб'ють мене”.
"Це дуже негативно".
"Капітан Лапуент, я не думаю, що ці люди є у ваших файлах. Чого я хотів би, так це групового спостереження та деякого доступу до людей, які знають, як поводитися зі зброєю. Якщо пощастить, ми могли б запобігти першому замаху на мою життя і, можливо, змогли б з'ясувати, хто вбивці. Я думаю, що це щось більше, ніж одне, що дає їм більше влади, але також робить їх більш схильними до викриття, особливо при їхніх зв'язках».