31 Галаўні мужчына, лістапад 1977 г. 32 храмасомі-кілера, бераг 1978 г. 33. Смерць вуду, чэрвень 1978 г. 34. Ланцюгова рэакція, ліпень 1990 г. 35. Апошні дзвінок, грудень 9799 9 3 Бі-Сіці, 1979 год. 39 Адсутнае ланка 1980 40 небяспечных гульняў 1980 31 Head Men Nov-1977 32 Killer Chromosomes Mar-1978 33 Voodoo Die Jun-1978 34 35 1979 38 Bay City Blast 1974
РУЗУВАЧ №31: ГАЛОЎНІ ЛЮДЗІ
Аўтарскае права (c) 1977 року Річарда Сапіра та Уорэна Мэрфі
Для Хенка нічний інкубатар
РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
Гэтая смяротная пагроза прымусіла яго задумацца.
У гэтым было нешта рэальнае, нібы гэта была не такая пагроза, як абешчанка.
Той, хто тэлефанаваў так падобны на сапраўднага бізнэсмэна, што сакратарка Эрнэста Уолгрына адразу ж спалучыла яго.
"Гэта містэр Джонс".
"Чаго ён хоча?" - спытаўшы Волгрын. Будучы прэзідэнтам кампаніі DataComputronics у Мінеаполісі, штат Мінесота, ён навучыўся пакладацца на сваю сакратарку настолькі, што, сустракаючыся з людзьмі на дзелавых заходах, інстынктыўна шукаў яе, каб яна падказала яму, да якога чалавека ёй трэба размясціцца, а да якой не. Гэта быў просты пытанне аб тым, каб не турбаваць сабе выкарыстаннем уласнай думкі, бо думка яго сакратара за гэтыя гады зарэкамендавала сабе нашмат лепш.
"Я не ведаю, містэр Уолгрын. Ён казаў так, быццам вы чакалі яго звонка. Ён кажа, што гэта нешта асабістае справа".
"Злучыце яго", - сказаўшы Уолгрын. Ён мог працаваць пад час размовы, чытаючы словы, правяраючы кантракты, падпісваючы дакументы. Гэта быў атрыбут кіраўніка, розум, які мог быць у двух
1
адразу па месцах. У яго бацькі гэта было, у яго ўласнага сына - не.
Дзед Волгрына быў фермерам, а яго бацька валодзіў аптэкай. Уолгрын думаў, што існуе прыродны рух ад фермы да аптэкі, да кабінета кіраўнікоў і, магчыма, да прэзідэнта ўніверсітэта ці, магчыма, да духавенства. Але не, яго ўласны сын купіў невялікую ферму і павярнуўся да вырошчвання пшаніцы, турбуючыся пра частату дошчаў і кошты на ўраджай.
Эрнэст Уолгрын думаў, што прагрэс сям'і Уолгрынів быў сходамі, а не вакол. Былі рэчы гіршыя за фермерства, але мала што было цяжэй, падумаўшы він. Але ён ведаў, што спрэчацца з сынам марна. Уолгрыні былі ўпертыя і прымалі свае рашэнні. Дзедусь Уолгрын аднойчы сказаўшы: "Мэта спроб - намагацца. Не так вельмі важна куды патрапіць, як быць у дарозе".
Маленькі Эрнэст спытаўся ў свайго бацькі, што гэта азначае. Яго бацька сказаў: "Дзедусь мае на ўвазе, што важна не тыя, як ты наліваеш гэта ў бутэльку, а тыя, што ты туды наліваеш".
Праз гады Уолгрын зразумеў, што гэта было толькі простай супярэчнасцю таму, што сказаўшы дзеду, але на той час у яго не было надта шмат часу, каб падумаць пра гэта. Ён быў надта заняты, і перад сьмерцю дзеда ён пахваліў Эрнэста Ўолгрына за тое, што той выкарыстаў свае вельмі сціплыя навыкі, "каб стаць адным з найбагацейшых маленькіх пісак ва ўсім праклятым штаті. Я не думаў, што ў табе ёсць гэта". Дзедусь Уолгрын казаў так. Усе Уолгрыні прынялі сваё ўласнае рашэнне.
"Містэр Уолгрын, мы збіраемся ўбіць вас", - прагучала
2
голас па тэлефоне. Гэта быў чалавек. Роўні голас. Гэта не было звычайнай пагрозай.
Уолгрын разумеўся на пагрозах. Яго першыя дзесяць гадоў пасля заканчэння ўніверсітэта былі выдаткаваныя на ахову прэзідэнта Трумэна ў сакрэтнай службе, кар'ера, якая, нягледзячы на абешчанае прасоўванне па службе для такога яркага і грунтоўнага чалавека, як Уолгрын, не прасунулася так высока службовымі сходамі, як Уолгрын намерваўся зрабіць сам тая яго сям'я. Але праз гэта ён ведаў грозы, і ён ведаў, што большасць з іх былі падобнымі ад людзей, якія не маглі нанесці рэальнага фізічнага шкоды сваім мэтам. Сама пагроза была нападам.
Большасць рэальных опаснасцяў была падобная на людзей, якія наогул ніколі не пасылалі ніякіх пагроз. Сакрэтная служба ўсё яшчэ правярала тых, хто пагражаў, і сачыла за імі, але гэта было зроблена не так для абароны прэзідэнта, як для абароны дэпартаменту ў тым малаверагодным выпадку, калі той, хто пагражаваў, сапраўды выйшоў і паспрабаваў нешта зрабіць са сваёй. ненавісцю. 87 працэнтаў усіх зарэгістраваных пагроз забойствам, зробленых у Амерыцы за год, было зроблена п'яніцамі. Менш за трыста частку аднаго працэнта гэтых пагроз калі-небудзь прыводзілі да чаго-небудзь.
"Ві толькі што пагражалі майму жыцця, ці не так?" - сказаўшы Уолгрын. Ён адклаў убік стос кантрактаў і свой стол, запісаўшы гадзіну дзвінка і патэлефанаваў сваёй сакратарцы, каб яна праслухала.
"Так, я гэта зрабіў".
"Можу я спытаць, чаму?"
"Хіба вы не хочаце ведаць, калі?" - Спытаўшы голас. У ім лунаў гул, але гэта быў не сярэдні захад. Уолгрын вызначыўшы, што гэта дзесьці на ўсход ад Агаё тая на поўдзень. Магчыма, Вірджынія на заході. Голас гучаў у канцы соракових. Ён быў хрыпкім. Уолгрын запісаўшы ля маленькага белага нататніка: 11:03
3
ранак, рэзкі голас, Поўдзень. Вірджынія? Самець. Хрыплій. Верагодна, курець. Пад сорак.
"Звычайна, я хачу ведаць калі, але яшчэ больш я хачу ведаць, чаму".
"Тобі не зразумець".
"Паспрабуй мяне", - сказаўшы Уолгрын.
"У сваю гадзіну. Што вы збіраецеся з гэтым рабіць?"
"Я збіраюся паведаміць пра гэта паліцыі".
"Добра. А што яшчэ?"
"Я зраблю ўсё, што мне скажа паліцыя".
"Недастаткова, містэр Уолгрын. Цяпер вы багаты чалавек. Вы павінны быць у змозі зрабіць больш, чым проста патэлефанаваць да паліцыі".
"Вам патрэбны грошы?"
“Містэр Уолгрын, я ведаю, вы хочаце, каб я працягваў гаварыць. не так, рэальная гадзіна размовы набліжаецца да вісімнаццаці хвілін, перш чым бы вы здолелі адсачыць гэты званок.
"Я не кожны дзень маю пагрозы забойствам".
"Раней ты так і рабіўшы. Ты ўвесь час меў з імі справа. Праз грошы, памятаеш?"
"Што вы маеце на ўвазе?" спытаўшы Ўолгрын, дакладна ведаючы, што мае на ўвазе той, хто тэлефанаваў. Той, хто тэлефанаваўшы ведаў, што Уолгрын працаваў на Сакрэтную службу, але, што яшчэ важней, дакладна ведаў, у чым заключалася робата Уолгрына. Нават яго дружына гэтага не ведала.
"Вы ведаеце, што я маю на ўвазе, містэр Уолгрын".
"Ні я не ведаю".
"Дзе ты раней працаваў. Дык вось, табе не здаецца, што ты мог бы знайсці сабе добрага прафесіянала-
4
сувязь са ўсімі тваймі сябрамі з сакрэтнай службы тая са ўсімі тваймі грашыма?"
"Добра. Калі ты настойваеш, я забараню сабе. Што потым?"
"Тады мы ўсё адно прыкінчым тваю дупу, Эрні. Хахаха".
Той, хто тэлефанаваў, павісіўшы трубку. Эрнэст Уолгрын зрабіў апошні запіс на лістку. 11.07 — Той, хто тэлефанаваў, казаўшы на працягу чатырох хвілін.
"Вау", - сказала сакратарка Уолгрына, урываючыся ў кабінет. "Я запісала скурнае яго слова. Вы думаеце, ён надзейны?"
"Вельмі", - сказаўшы Эрнэст Уолгрын. Яму было пяцьдзесят чатыры гады, і таго дня ён адчуваў сябе спустошаным. Нібы ў ім крычала пра несправядлівасць таго, што адбываецца. Як быццам былі лепшыя гадзіны для пагроз смерцю, не тады, калі дружына яго сына збіралася раджаць, не тады, калі ён купіў лыжную базу ў Сан-Вэлі, штат Юта, не тады, калі ў заснаванай ім кампаніі павінен быў быць рэкордны год, не тады, калі Мілдрэд, яго дружына, толькі што знайшла захапляльна хобі - ганчарную справу, якая рабіла яе яшчэ больш жыцьцярадыснай. Гэта былі найлепшыя роки його життя, і ён упіймаў сабе на тым, што кажа сабе, што яму шкада, што гэтая пагроза не прыйшла, калі ён быў малады і бедны. Ён упіймаў сабе на думці: "Я надта багаты, каб памерці зараз". Чаму гэтыя вылюдкі не зрабілі гэтага, калі я меў праблемы з выплатамі па іпатэцы?
"Што я маю рабіць?" - Спрабавала яго сакратарка.
"Што ж, на дадзены момант мы перамесцім вас далей па калідоры. Хто ведае, што гэтыя божавільні натвараць, і няма сэнсу ўбіваць каго-небудзь, хто не павінен гэтага рабіць".
"Ці думаеш, яны божавільні?"
5
"Ні", - сказаўшы Уолгрын. "Вось чаму я хачу, каб вы перамясцілі некалькі офісаў падалі".
На жаль, паліцыя таксама падумала, што гэта быў званок безумца. Паліцыя прачытала яму лекцыю, якую было ўзята проста з кіраўніцтва сакрэтнай службы барацьбы з тэрарыстамі. Найгорш, гэта было застарэлае кіраўніцтва.
Капітана паліцыі звалі Лапуэнт. Ён быў прыкладна равеснікам Уолгрына. Але там, дзе Уолгрын быў хударлявы, засмаглы і акуратны, м'ясістыя мышцы Лапуента, здавалася, скрэплювала лише його уніформа. Ён сайшоў да сустрэчы з Уолгрынам, таму што Уолгрын быў важным бізнэсмэнам. Ён размаўляў з Уолгрынам так, нібы расказваў пра жахіття злачыннасці на жаночым чаюванні.
"Што ў вас ёсць, то гэта ваш безумны тэрарыст, які не баіцца памерці", - сказаў ён.
"Гэта няправільна", - сказаўшы Уолгрын. "Яны ўсе кажуць, што гатовыя памерці, але гэта не так".
"У кіраўніцтве сказана, што гэта так".
"Вы спасылаецеся на старое кіраўніцтва сакрэтнай службы, якое было прызнана няправільным амаль адразу пасля яго выхаду".
"Я чую гэта ўвесь час. Толькі па тэлевізары каментатар сказаўшы, што тэрарысты не баяцца паміраць. Я гэта чуў".
"Гэта ўсё адно няправільна. І я не думаю, што маю справу з тэрарыстам".
"Розум тэрарыста падступны".
"Капітан Лапуэнт, што я хачу ведаць, то гэта што вы збіраецеся зрабіць для абароны маёй жыцця?"
"Мы збіраемся забяспечыць вам руплівую паліцэйскую абарону, сплесці вакол вас абароннае павуцінне, з аднаго боку, і паспрабаваць ідэнтыфікаваць та знерухаміці тэрарыста ў яго лігві, з другога боку".
"Гэта вельмі тэхнічна", - папярэдзіўшы капітан Лапуэнт.
"Працягвайце".
"Спачатку мы пераглядаем файлы ў пошуках МА, які..."
"Што modus operand! і вы збіраецеся знайсці ўсіх людзей у гэтым раёне, якія тэлефанавалі іншым людзям, пагражаючы ўбіць іх, і вы збіраецеся задаць іх, дзе яны былі сёння ў 11: 03, і калі вы знойдзеце некалькі, якія распавядаюць смішні або суперечлівыя гісторыі, вы будзеце раздражняць іх, пакуль яны не раскажуць вам што-небудзь, на падставе чаго гарадскі пракурор гатовы парушыць крымінальную справу.
"Гэта вельмі негатыўна".
“Капітан Лапуэнт, я не думаю, што гэтыя людзі ёсць у вашых файлах. Чаго я хацеў бы, дык гэта групавога назірання і некаторага доступу да людзей, якія ведаюць, як паводзіцься са зброяй. жыцця і, магчыма, здолелі б высветліць, хто ўбіўцы.Я думаю, што гэта нешта большае, чым адно, што дае ім больш улады, але таксама робіць іх больш схільнымі да выкрыцця, асабліва пры іх звязках».