1.Згiдно з мiфологiчними уявленнями порядок був встановлений на землi
Згiдно з мiфологiчними уявленнями наших предкiв, порядок, установлений на землi, розглядався ними як складова всесвiтнього порядку, започаткованого Творцем.
2.За визначенням римського юриста Ульпiана " право народiв" - це те
Розглядаючи вiдмiннiсть природного i позитивного права, вiн зазначав, що "право народiв" - це те, чим користуються тiльки люди у вiдносинах мiж собою, а "природне право" є загальним для всiх живих iстот.
Представники теорi природного права (Конфуцiй, Арiсто-тель, М. Т. Цицерон, Т. Гоббс, Дж. Локк, Ж.-Ж. Руссо та iн., XVII-XVIII ст.) вважали, що природне право на вiдмiну вiд позитивного (встановленого з волi держави) виникає як закон доброчесностi, як право справедливого розуму. Природне право належить людинi вiд народження, однак будь-якi закони (навiть закони природи) потребують гарантiй.
4.З чого виникає право за теорiєю природного права ?
Природне право на вiдмiну вiд позитивного (встановленого з волi держави) виникає як закон доброчесностi, як право справедливого розуму. Право як справедливiсть, що базується на моральнiй основi i закладене самою природою в людинi.
5..Згiдно з мiфологiчними уявленнями наших предкiв, порядок на землi був встановлений:
Згiдно з мiфологiчними уявленнями наших предкiв, порядок, установлений на землi, розглядався ними як складова всесвiтнього порядку, започаткованого Творцем.
7.З точки зору М.Грушевського, важливим моментом у концепцi федерацi мало бути те, що суб'єкти зберiгали свою державнiсть i мали можливiсть виходити з складу.
9. За Ф. Аквiнським першооснова державно влади, сутнiсть полягає у:
Сутнiсть влади, або першооснову, мислитель розглядав як установлений Богом порядок вiдносин панування й пiдкорення, в яких воля правителiв приводить до руху пiдданих.
11..За Дж. Локком закони, що встановлюються державою, повиннi вiдповiдати:
Закони, що встановлюються державою, повиннi, на думку Локка, вiдповiдати вимогам природного права, бо люди, переходячи до громадянського стану, не повнiстю вiдмовляються вiд природних прав.
13.За словами видатного французького просвiтителя Ш.Л.Монтеск'є, свобода є:
Вiн зазначав, що в державi, де є закони, свобода може полягати лише в тому, щоби мати можливiсть робити все, що заманеться, i не бути примушеним робити те, чого не хочеться.
За тлумаченням Канта, право є сукупнiсть умов, за допомогою яких свавiлля однiє особи збiгається iз свавiллям iншо пiд кутом зору за гального закону свободи i запобiгає юридичним конфлiктам у суспiльствi.
24. Визнання природно-правово рiвностi людей вперше в iсторi було здiйснено:
У софiстiв є таза про те, що за природою всi люди рiвнi; нерiвнiсть випливає не з природи, а з людських законiв. Цим софiсти першими в iсторi визнали природно-правову рiвнiсть людей, що було радикальною iдеєю i для найбiльш демократично Стародавньо Грецi.
26.Вкажiть, коли вiдбулося заперечення божественно основи походження держави, порядку i закону.
Згодом, у VI-V ст. до н. е., з виникненням релiгiйно течi буддизму, формувалися погляди, якi заперечували божественну основу держави, порядку i закону.
Одним iз перших мислителiв античностi, який заперечував божественне першоджерело законiв, був Демокрiт (бл. 460- бл. 370 до н. е.). На його думку, закони мають природний, причинно обумовлений характер.
27. Вкажiть, що вважали основним у свох державно-правових поглядах "Сiм мудрецiв".
- все вказане;
Пiдкреслювали велике значення законiв для полiсного життя, обстоювали iдею пiдкорення законам, намагалися законодавче врегулювати вiдносини мiж станами суспiльства i вдосконалити державний устрiй.
28. В чому полягає сутнiсть справедливостi з точки зору пiфагорiйцiв?
На думку пiфагорiйцiв, справедливiсть виражена у цифрi чотири, оскiльки чотири - це перший квадрат (результат множення цифри два на саму себе), а сутнiсть справедливостi полягає у воздаваннi рiвним за рiвне. При цьому, вони пiд рiвнiстю розумiли мiнливу мiрку для кожного вiдповiдного випадку, а не єдину мiрку i загальний масштаб для всiх випадкiв.
32. В державно-правовiй пам'ятцi перiоду феодально роздробленостi "Словi о полку Iгоревiм" ставилось питання щодо:
У цьому творi, з огляду на згадану полiтичну ситуацiю в руських землях, обстоювалася думка про необхiднiсть концентрацi влади в руках сильного князя i збереження цiлiсно першо слов'янсько держави. Iдея одновладдя пронизує ввесь твiр. Для утвердження цiє iде автор застосував нову термiнологiю, зокрема назвавши кивського князя "господином" i пiдкресливши цим його верховенство над князями в пiдлеглих землях.
33. Видiлiть питання, якi ставились в державно-правовiй пам'ятцi перiоду феодально роздробленостi "Словi о полку Iгоровiм".
У цьому творi, з огляду на згадану полiтичну ситуацiю в руських землях, обстоювалася думка про необхiднiсть концентрацi влади в руках сильного князя i збереження цiлiсно першо слов'янсько держави. Iдея одновладдя пронизує ввесь твiр. Для утвердження цiє iде автор застосував нову термiнологiю, зокрема назвавши кивського князя "господином" i пiдкресливши цим його верховенство над князями в пiдлеглих землях.
35. Видiлiть, яким вимогам, за визначенням Дж. Локка, повиннi вiдповiдати закони, що встановлюються державою
Закони, що встановлюються державою, повиннi, на думку Локка, вiдповiдати вимогам природного права, бо люди, переходячи до громадянського стану, не повнiстю вiдмовляються вiд природних прав.
40. Видiлiть правильне визначення I.Канта про право.
За тлумаченням Канта, право є сукупнiсть умов, за допомогою яких свавiлля однiє особи збiгається iз свавiллям iншо пiд кутом зору за гального закону свободи i запобiгає юридичним конфлiктам у суспiльствi.
42. Видатний укранський поет, фiлософ Т.Г.Шевченко був прибiчником:
- схилявся до iде буржуазно республiки
- прагнув утворення незалежно демократично Укрансько держави з колегiальною формою реалiзацi полiтично влади на засадах участi в управлiннi державою широких верств населення
43. Розглядаючи справи, римськi юристи iнтерпретували чиннi норми права в русi хньо вiдповiдностi:
При розглядi тих чи iнших справ юристи iнтерпретували iснуючi правовi норми в дусi хньо вiдповiдностi вимогам природного права i справедливостi i у разi колiзi часто змiнювали стару норму, з врахуванням нових уявлень про справедливiсть i справедливе право.
53. На першому етапi стадi з'ясування людьми питання про взаємозв'язок порядку небесного i вiдносин на землi суспiльний процес розглядався як боротьба двох протилежних сил: добра i зла.
54. На думку Пiфагорiйцiв, найкращою формою державного правлiння є: Оберiть правильну вiдповiдь.
Пiфагорiйцi висловлювалися проти демократичного устрою полiсiв, кращою формою правлiння вважали аристократiю, яка здiйснює свою владу на пiдставi законiв.