Ослик повинен бути худим (Сентиментальний детектив)
Інша життя (Сентиментальна повість)
Розповіді 1960-1970-х
Солдати на Невському
Роль
Дорога в нову квартиру
Розповіді 1980-х
Третій поворот наліво
На вулиці та вдома
Зустрілися і поговорили
Життя коротке
Компроміс
Компроміс перший
Другий компроміс
Компроміс третій
Компроміс четвертий
Компроміс п'ятий
Компроміс шостий
Компроміс сьомий
Компроміс восьмий
Компроміс дев'ятий
Компроміс десятий
Компроміс одинадцятий
Компроміс дванадцятий
Бібліографічна довідка
Про книгу
Примітки
1
2
Annotation
В перший том Зібрання творів Сергія Довлатова (1941-1990), відомого прозаїка, до 1978 р. жив у Ленінграді, а з 1979 р. — в Нью-Йорку, входить його рання проза, в тому числі оповідання зі збірки «Демарш ентузіастів» і «Дві сентиментальні історії» («Ослик повинен бути худим», «Інше життя»). Укладають тому розповіді з емігрантського життя і книга «Компроміс» — про журналістські будні.
СЕРГІЙ ДОВЛАТОВ
o
oАндрій Ар'єв
oІз збірки «Демарш ентузіастів»
Хочу бути сильним
Блюз для Натэллы
Емігранти
Переможці
Чирков і Берендеїв
Колись ми жили в горах
oДві сентиментальні історії
Ослик повинен бути худим
Інше життя
oРозповіді 1960-1970-х
Солдати на Невському
Роль
Дорога в нову квартиру
oРозповіді 1980-х
Третій поворот наліво
На вулиці та вдома
Зустрілися і поговорили
Життя коротке
oКомпроміс
Компроміс перший
Другий компроміс
Компроміс третій
Компроміс четвертий
Компроміс п'ятий
Компроміс шостий
Компроміс сьомий
Компроміс восьмий
Компроміс дев'ятий
Компроміс десятий
Компроміс одинадцятий
Компроміс дванадцятий
oБібліографічна довідка
oПро книгу
notes
o1
o2
СЕРГІЙ ДОВЛАТОВ
Зібрання творів у 4 томах. Том 1
Книга підготовлена користувачами бібліотеки https://fb2.top. Читайте або скачивайте цю та інші книги на сайті бібліотеки безкоштовно і без реєстрації.
Адреса публікації: https://fb2.top/tom-1-513268
«Читати його легко. Він як би не вимагає до себе уваги, не наполягає на своїх міркуваннях або спостереженнях над людською природою, не нав'язує себе читачеві.
Я ковтав його книги в середньому за три-чотири години безперервного читання: тому що саме від цієї ненав'язливості його тону важко було відірватися. Незмінна реакція на його оповідання і повісті — вдячність за відсутність претензій, за тверезість погляду на речі, за цю приємну музику здорового глузду, що звучить у будь-якому його абзаці.
Тон його мови виховує в читача стриманість і діє позитивно: і це найкраща терапія, яка може бути запропонована сучасникові, не кажучи — нащадку».
Йосип Бродський
Андрій Ар'єв
Історія оповідача
...Рада — самий мудрий з тих, що мені доводилося чути від братів письменників: «Якщо хочете що-небудь написати, розповідайте про це. Всім. Неважливо, будуть вас розуміти або не будуть. Розповідайте; всякий раз вам доведеться вибудовувати свою історію від початку до кінця; через деякий час ви зрозумієте, які елементи важливі, а які — ні. Головне, щоб ви самі собі вміли все розповісти». І я почав розповідати; я розповідав свої історії в Польщі, і в Ізраїлі, серйозним німцям і Артуру Сандауэру, який щохвилини перебивав мене питанням: «До чого ви хилите?» Не знаю; в тому-то й штука, що не знаю. Зате я знаю, що буду бігти всю дорогу — і ні на хвилину не замовкну.
Марек Хласко
1
Любителі ототожнювати мистецтво з дійсністю вдосталь сміються або обурюються, читаючи довлатовскую прозу. І ця природна буденна вірна реакція — якщо вже і по Довлатову не відчути абсурду нашого життя, то треба бути зовсім до неї глухим і сліпим.
Але парадокс його книг в тому і полягає, що насправді вся їх безтурботно-нещадна правдивість — уявна, дійсність у них якщо і відображається, то як би крізь кольорові, вітражні скла. До того ж збільшувальні. Крізь них бачиш те, що звичайний погляд помітити не в змозі.
Довлатов радий був, коли його історії переказувалися як трапилися в житті. Радий був саме тому, що зліпком з життя вони ніколи не бували. Та й переказати їх насправді неможливо. Хіба що заучив напам'ять.
Які б відомі назви вулиць і міст, які б знайомі прізвища, яку б «пряму мову» героїв в довлатовских текстах не виявляли, їх ні в якому разі не можна розцінювати як хронікально-документальне свідчення. Правдивість вимислу для письменника істотніше вірності факту. Протокольної документальністю він нехтував, щоб відразу ж творчо її відтворити.
У прозі Довлатов неточно називає навіть власний день народження, на обкладинках своїх західних видань ставить неправильний рік виїзду за кордон, в різних випадках несхожим чином мотивує одні й ті ж вчинки, а особисті досягнення розцінює як виграш, то як програш.
Формулювань він з молодих років дотримувався таких: «зазнав успіх», «здобув поразку»...
Контур письменницької життя має бути для читача райдужно розмитий, вважав Довлатов. Мистецтво — справа артистичне, і, щоб залишитися самим собою» при світлі рампи, потрібно накласти на обличчя грим. Грим і освітлення виявляють важливі властивості натури, до складу самої натури не входячи.
Так що якщо почати вишукувати у Довлатова «хто є хто» — навіть у тому випадку, коли називаються реально існуючі люди, — можна напевно заплутатися, а головне, сильно засмутитися. І за вельми своєрідною причини. Хвалена реальність — буденним і тьмяніше довлатовского полотна.
У відгуку на смерть Довлатова Лев Лосєв написав про це: «Є таке англійське вираження «larger then life», крупніше, ніж у житті. Люди, їхні слова і вчинки в оповіданнях Довлатова ставали «larger then life», жвавіше, ніж у житті. Виходило, що життя не така вже й одноманітна рутина, що вона забавніше, цікавіше, драматичніше, ніж здається. Значить, наші справи не такі погані».
Тому про «прототипах» довлатовских історій краще і не згадувати. Та й не в них, чесно кажучи, справа. Ставлення художника до людей залежить від його вглядьвания у власну душу.
Якщо за ким-небудь Сергій Довлатов і підглядає, за ким-небудь шпигує, то єдино за самим собою. Лише прислухаючись до себе, Довлатов навчився чудово слухати співрозмовників. А навчившись, все-таки наполіг на тому, що за оповідачем завжди гріхів більше, ніж за всіма іншими дійовими особами.
Довлатовские персонажі можуть бути кепські собою, можуть являти найгірші риси характеру. Можуть бути брехунами, фанфаронами, бездарності, недолугими проповідниками... Але їх душевні вади завжди невеликі — у порівнянні з вадами оповідача. Довлатовский творець — насамперед не ангел. Зане лише занепалим явлений «божественний глагол».
2
Сам письменник говорив, що його завдання скромна: розповісти про те, як живуть люди. Насправді він розповідає про те, як вони не вміють жити. І зрозуміло чому: насущного навички жити позбавлений був насамперед сам оповідач — власною своєю персоною.
Помножене на талант невміння жити «як всі» у шістдесяті — сімдесяті роки, коли Сергій Довлатов крокував по ленінградським проспектом і закутках у літературу, було рівнозначно катастрофі. Доля прирекла його на роль диссидентствующего індивідуаліста. Заявляв про себе талант силою речей черговий раз заганяли у підпілля.
Щасливий сенс у цьому, звичайно, теж був. «Від хорошого життя письменниками не стають», — гірко жартував Довлатов.
З проглядається лабіринту він, на щастя, вибрався. І вибрався — письменником. До нещастя — по інший бік океану.
Народившись в евакуації 3 вересня 1941 року в Уфі, Сергій Довлатов помер в еміграції 24 серпня 1990 року в Нью-Йорку.
Ленінград і Таллінн — ще два міста, без яких біографію Довлатова не написати, особливо без Ленінграда. Як художник він упізнав себе в місті на Неві. І треба сказати, до яких тільки художества — у всіх, у тому числі не дуже гарних, значеннях цього слова — не посувають його це місто! Але все ніби змінилося і в нашій вітчизні, і у нашої північної столиці, навіть її назву. І нічого не змінилося. Адже і Ленінград не раптом, а знову став Петербургом. Та справа, втім, і не в назвах. Справа в іншому — те, що було близьким Сергію Довлатову, залишилося близьким і нам:
Ні, ми не стали глухіше або старше,
ми говоримо слова свої, як колись,
і наші піджаки темні все так само,
і нас не люблять жінки все ті ж.
І ми знову граємо часом
у великих амфітеатрах самотностей,
і ті ж ліхтарі горять над нами,
як окличні знаки ночі...
Так давним-давно, у дні нашої літературної юності, писав незмінно восхищавший Сергія поет. Тіні їх обох блукають тепер над сутінкової Невою.
З лютого 1979 року — близько дванадцяти років — Довлатов жив у Нью-Йорку, де остаточно висловив себе як прозаїк. На Заході, в США і Франції, випустив дванадцять книг російською мовою. Плюс дві спільні. Одну з Вагричем Бахчаняном і Наумом Сагаловским — «Демарш ентузіастів» (1985). І другу з Маріанною Волкової — «Не тільки Бродський» (1988).
Стали його книги видаватися і англійською, і німецькою мовами. За життя переведений також на датська, шведська, фінська, японська, друкувався в найпрестижніших американських журналах «Ньюйоркер», «Партизан Рев'ю» та інших. Найкращим чином відгукувалися про Довлатове Курт Воннегут і Джозеф Хеллер, Ірвінг Хау та Віктор Некрасов, Георгій Владимов і Володимир Войнович.
3
Чому ж все-таки російський талант на батьківщині вічно в опозиції? Чи Не тому, що його мету, кажучи словами Пушкіна, ідеал? А життя людське так далека від досконалості, така крихка і швидкоплинне! За заповітом нашої класичної літератури (і це ідеальний, вищий аспект позначених біографією обставин), місце митця — серед принижених і ображених. Він там, де вершиться неправосуддя, згасають мрії розбиваються серця.
Але і з темної утроби життя художник отримує невідомі до нього сліпучі смисли. Вони «темні іль нікчемні» — з точки зору пануючої моралі, і сам художник завжди дратівливо темен для оточуючих. Від нього і насправді виходять небезпечні для суспільства імпульси. І я не раз бував свідком того, як сама поява Сергія Довлатова в службовому місці затьмарювало чиновні фізіономії, а ввічливий тембр його голосу буквально виводив з себе. Як-то відразу і всім ставало ясно: при Довлатове ні дурість, ні вульгарність безкарно вимовити неможливо. Я вже не кажу про грубості.
Цю реакцію ні на довлатовские політичні погляди, ні на його завжди який залишав бажати кращого моральний вигляд списувати не доводиться. Розбурхувало — в тому числі і його доброзичливців — інше: здатність художника приводити людей у хвилювання в хвилину, коли хвилюватися, здається, ніякого приводу немає, коли «все ясно», коли всі табелі про ранги затверджені.
Погляд художника дряпає життя, а не ковзає по її ідеологізованої поверхні. Довлатов був упевнений, наприклад, що рядок з «Кінець прекрасної епохи» Бродського — «Навіть стільці плетенью тримаються тут на болтах і гайках» — характеризує час яскравіше і убийственней, ніж оприлюднення всієї таємниці Берії.
Соціальна критика в мистецтві грішить тим, що ледь проявлений негатив видає за готовий відбиток дійсності і творить над нею неправедний суд. Там, де громадська думка підозрює в людській поведінці умисел і злу волю, Довлатов-прозаїк виявляє цілющий, розкріпачує душу імпульс.
Не дивно, що він мав явну слабкість до вигнанців, до плебсу, частенько перевагу суспільство суспільству пристойних — без всяких лапок — людей. Нелицемірна, нічим не захищена відкритість поганих волевиявлень представлялася йому гарантією чесності, благопристойну існування — опорою лицемірства. Симпатичнейшие його персонажі — з цього низького кола. Відомий рецидивіст Гурин із «Зони» у цьому сенсі — зразок. Не можна не згадати і «нестримного російської деграданта» Буша «Компромісу», і удалого Міхал Івановича з «Заповідника». Майже всіх героїв книги «Валіза», героїню «Іноземки»... Всі вони стоять будь-якого генерала.