1977 по 1984 рік я опублікував п'ять романів під псевдонімом Річард Бахман: «Лють» (1977), «Довга Прогулянка» (1979), «Дорожні роботи» (1981), «людина, що Біжить» (1982) і «той, що Худне» (1984). Бахманом я став з двох причин. По-перше, тому, що перші чотири книги, всі вийшли в першому виданні в обкладинці, були присвячені моїм близьким друзям. І по-друге, тому, що моє прізвище значилося тільки в рядку авторського бланка, в якій зазначався правовласник. Тепер мене запитують, чому я це зробив, але задовільної відповіді я не знаходжу. Слава Богу, що мова йде не про вбивство, чи не так?
2
Я можу висловити кілька припущень, але не більше того. Першим важливим вчинком, досконалим цілком усвідомлено, стало пропозицію руки і серця Табітою Спрюс, з якою я зустрічався в коледжі. Причина проста — я міцно в неї закохався. Смішно, звичайно, тому що любов — почуття ірраціональне і не піддається визначенню.
Інший раз щось говорить мені: роби або не роби цього. Я майже завжди корюся цього голосу, а якщо не корюся, вважай, що день зіпсований. Тим самим я хочу сказати, що в житті віддаю перевагу слідувати інтуїції. Моя дружина звинувачує мене в безтурботності. Приміром, я завжди пам'ятаю, скільки шматочків я вже встановив в картинку-головоломку, що складається з п'ятисот частин, але зате я нічого не планую наперед, в тому числі і написані мною книги. Не було випадку, щоб я сів за стіл і списав першу сторінку, маючи за душею щось більш суттєве, ніж гола ідея.
Як-то раз мені прийшла в голову думка, що я повинен опублікувати «Поступ», роман, який видавництво «Даблдей» ледь не випустив окремою книжкою за два роки до публікації «Керрі». Ідея мені сподобалася, і я її реалізував.
Як вже говорилося, добре, що я нікого не вбив, не так?
3
У 1968-му або в 1969-му році Пол Маккартні в одному зі своїх інтерв'ю виголосив мудрі і дивовижні слова. Він сказав, що «Бітлз» подумували про те, щоб відправитися в турне, назвавшись «Ренді і ракети». Вони мали намір виступати в хокейних шоломах і масках, щоб ніхто не зміг їх впізнати, і змогли б відпочити, як у далекому минулому.
Коли ж інтерв'юер припустив, що їх могли б дізнатися з голосів, Підлогу спочатку здивувався... а потім навіть жахнувся.
4
Америки, одного разу розповів мені історію про Елвіса Преслі, додавши, що якщо Преслі цього і не говорив, то насправді все так і є. А сказав Елвіс, за твердженням Каба, наступне: [1]Каб Коуда, ймовірно, найкращий хаузрокерЯ бачив себе коровою на пасовиську серед інших корів, які тільки якимось чином мені вдалося перебратися через огорожу. І що ж, за мною прийшли і відвели на інше пасовище, розмірами побільше, призначене для мене одного. Я озирнувся і зрозумів, що огорожа занадто висока, так що діватися нікуди. Тоді я сказав: «Гаразд, буду щипати травичку».
5
До «Керрі» я написав п'ять романів. Два поганих, один — так собі, а два, на мою думку, цілком пристойних. Мова йде про «Просування» (який при публікації перейменували в «Лють») і «Довгій Прогулянці». «Просування» я почав писати в 1966-му році, коли ще навчався в середній школі. Потім знайшов рукопис у ящику в підвалі будинку, де я виріс.
Сталося це в 1970-му році, а в 1971-му я закінчив роман. «Довгу Прогулянку» я написав восени 1966-го року і навесні 1967-го, на першому курсі коледжу.
«Прогулянку» я відправив на конкурс першого роману, що проводиться видавництвами «Беннет Серф» і «Рендом хауз» восени 1967-го року, звідки мені його повернули... без всяких коментарів. Ображений і пригнічений, в повній впевненості, що роман нікуди не годиться, я засунув його в знаменитий СКРИНЯ, який всі письменники, знамениті і початківці, возять з собою. І не згадував про нього до тих пір, поки Елейн Гейгер з видавництва «Нова американська бібліотека» не запитала, чим порадує нас «Діккі» (так ми його називали) після «Люті». Роман «Довга прогулянка» відправився в СКРИНЮ, але, як співає Боб Ділан у пісні «Заплутавшись в блакитному» («Tangled Up in Blue»), не зник з моєї пам'яті.
Я пам'ятаю всі свої романи, навіть по-справжньому погані.
6
Цифри дійсно дуже великі. І це теж одна з причин. Іноді мені здається, що я посадив скромну жменьку слів, а виростив, не без допомоги чарівної палички, величезний сад книг (БІЛЬШЕ СОРОКА МІЛЬЙОНІВ КНИГ КІНГА ЗНАЙШЛИ СВІЙ ШЛЯХ ДО ЧИТАЧА!!! — як люблять писати на обкладинках мої видавці). Іншими словами, інший раз я бачу себе Міккі-Маусом з «Фантазії». Я знаю, як привести мітли в дію, але, як тільки вони стронутся з місця, все разом змінюється.
Я скаржуся? Немає. Принаймні якщо і скаржуся, то ці скарги не варто приймати всерйоз. Я з усіх сил намагався слідувати іншому раді Ділана і співати в ланцюгах, як море. Тобто я міг би почати зараз бідкатися щодо того, як важко бути Стівеном Кінгом, але, боюся, мене не зрозуміють безробітні або бідолахи, яким доводиться гарувати від зорі до зорі, щоб оплачувати сімейні витрати. Власне, іншого я і не чекаю. Я як і раніше одружений на моїй першій дружині, мої діти здорові й веселі, мені добре платять за моє улюблене заняття. Так чого скаржитися?
Нічого.
Майже.
7
До відома Пола Маккартні: інтерв'юер був прав. Їх впізнали б по голосам, а до того, як вони відкрили роти, по гітарі Джорджа. Я написав п'ять книг, прикидаючись «Ренді з ракетами», але з самого початку до мене надходили листи із запитанням: чи не я Річард Бахман?
Реагував я просто: брехав.
8
Думаю, я став Бахманом, щоб вийти з-під «юпітерів»: зробити що-то не як Стівен Кінг: а як хтось інший. По-моєму, всі письменники обирають собі якусь роль, яку грають до кінця життя. Ось я і вирішив, що забавно побути в шкурі іншої людини, в даному випадку Річарда Бахмана. І він зажив своїм життям, основні етапи якої були перераховані на обкладинці «Худне» прямо під фотографією. З'явилася у нього і дружина (Клаудія Інес Бахман), якою письменник присвятив книгу. Бахман, досить-таки неприємний тип, народився в Нью-Йорку, прослужив чотири роки в береговій охороні, а потім приблизно десять років плавав на кораблях торгового флоту. Потім оселився в сільському районі штату Нью-Гемпшир, де ночами писав романи, а вдень працював на своїй фермі. У Бахманов була одна дитина, син, який помер внаслідок нещасного випадку: у шість років впав у криницю і втопився. Три роки тому у Бахмана виявили пухлину мозку, яку вилучили в ході складної операції. Він раптово помер у лютому 1985-го року, коли бангорская «Дейлі ньюс» опублікувала статтю про те, що я — Річард Бахман. Спростовувати її я не став. Іноді, знаєте, приємно представити себе таким ось Бахманом, відлюдником а-ля Джером Дейвід Селінджер, який ніколи не давав інтерв'ю, а в питальнику, надісланому лондонським видавництвом «Нова англійська бібліотека», у графі «релігія» написав «півнячий шанувальник».
9
Мене кілька разів запитували, чи я Бахманом тому, що ринок перенасичений творами Стівена Кінга. Відповідь однозначна — ні. Я не думав, що завалив ринок своїми романами... думка ця виходила від видавців. Бахман став для нас розумним компромісом. Мої видавці «Стівена Кінга» нагадували фригідну дружину, яка хоче займатися цією справою раз або два в рік, а тому заохочує свого постійно порушеної муженька знайти дівчину за викликами. Бахман з'являвся там, куди я йшов, коли мені була потрібна розрядка. Цим, звичайно, не поясниш мого прагнення опублікувати все написане мною, хоча грошей на життя мені вже вистачає.
Повторюю: як добре, що я нікого не вбив, не так?
10
Мене запитують, чи я Бахманом тому, що читачі чекають від мене тільки «жахів»? Відповідь та ж — немає. Поки я сплю спокійно, мені без різниці, з ким або чим асоціюють мене люди.
Тим не менш тільки останній з романів Бахмана можна назвати «фільмом жахів», і це не пройшло повз моєї уваги. Стівен Кінг без праці може написати неужастик, та тільки потім його замучать питаннями. Коли ж я пишу реалістичний роман під псевдонімом Річард Бахман, ніхто не задає питань. Більше того, мало хто (ха-ха) читає ці книги.
Ось тут ми, можливо, і наблизилися до розгадки того, чому Річард Бахман взагалі почав писати.
11
Ви намагаєтеся знайти сенс вашого життя. Всі намагаються це зробити, намагаючись серед іншого відшукати причини і слідства... якісь постійні... принципи, які не змінюють, якими не можна поступитися.
Всі цим займаються, але, можливо, люди, на долю яких випадає дуже щаслива чи нещаслива життя, приділяють цьому більше часу. З одного боку, тобі хочеться думати (принаймні міркувати), що тебе вразило рак, тому що ти один з поганих хлопців (або хороших, якщо виходити з того, що добро не залишається безкарним). З іншого боку, гріє думка про те, що ти або дуже працьовитий сучий син, чи справжній герой, або навіть один з святих, якщо в результаті ти піднявся достатньо високо в світі, де люди голодують, стріляють один в одного, підпалюють чужі будинки, п'ють, вживають наркотики.
Але є і третя сторона, яка припускає, що все це лотерея, що справжнє життя не занадто сильно відрізняється від «Колеса фортуни» або «Назви правильну ціну» (так вже вийшло, що у двох книгах Бахмана мова йде про таких іграх). І дуже неприємно думати, що всі (або майже всі) відбувається визначається волею випадку. Тому намагаєшся з'ясувати, чи зможеш ти повторити досягнуте.
Або, в моєму випадку, зможе Бахман повторити досягнуте мною.
12
Питання залишається без відповіді. Перші чотири книги Річарда Бахмана розкуповувалися погано, можливо, тому, що видали їх без усякої помпи.
Кожен місяць видавництва, що випускають книги в м'якій обкладинці, представляють на суд читача три види книг. Це «лідери», вихід яких супроводжується гучною рекламною кампанією, виставковими стендами в магазинах, витонченими обкладинками з опуклими, тисненными фольгою літерами. «Другий ешелон» — з мінімальною рекламою, без виставкових стендів, без надії на те, що вони будуть продаватися мільйонами примірників (для книги «другого ешелону» двісті тисяч проданих примірників — цілком пристойний результат). І «звичайні книги». Третя категорія книг у м'якій обкладинці є видавничий еквівалент піхоті... або гарматного м'яса. Серед «звичайних книг» (інша назва, що я можу запропонувати, — «книги третього ешелону», але воно наводить тугу) вкрай рідко зустрічаються твори, перед цим видані в палітурці. Зазвичай це перевидання в нових обкладинках, жанрові книги (готика, любовні романи, вестерни і т. д.) і серіали на кшталт «Найманців», «Вижив», «Сексуальних пригод хтивого дурника»... ви вже зрозуміли, про що йдеться. У морі цих видань іноді зустрічаються дуже хороші книги, і мова йде не тільки про романи Бахмана. Перші видання багатьох романів Дональда Уестлейка виходили в м'якій обкладинці під псевдонімами Такер Коу і Річард Старк. Евана Хантера — під псевдонімом Ед Макбейн. Гор Відал користувався псевдонімом Едгар Бокс. А зовсім недавно Гордон Лиш випустив чудовий роман «Кам'яний хлопчик», на обкладинці якого значиться зовсім інше прізвище.
Бахмановские романи підпадали під категорію «звичайних книг», покликаних заповнити стійки в аптечних магазинах та на автобусних вокзалах Америки. То було моє вимогу. Я не хотів, щоб Бахман «висовувався». Так що бідоласі не пощастило з самого початку.
Однак мало-помалу Бахман придбав шанувальників свого таланту. Його останній роман, «той, що Худне», виданий в палітурці, розійшовся тиражем двадцять вісім тисяч примірників, перш ніж у Стіва Брауна, продавця одного з вашингтонських книжкових магазинів і письменника, зародилися підозри. Він відправився в бібліотеку конгресу на авторське бланку одного з романів Річарда Бахмана виявив моє прізвище. Двадцять вісім тисяч екземплярів — це не багато, у всякому разі, далеко до рівня бестселера, але на чотири тисячі більше, ніж кількість примірників моєї книги «Нічна зміна», проданих у 1978-му році. Я розраховував, що після «Худне» Бахман напише детективний роман «Мізері», який «закинув» б «Діккі» на орбіту бестселерів. Зрозуміло, тепер нам цього не дізнатися, чи не так? Річард Бахман, пережив операцію з видалення пухлини мозку, помер від набагато більш рідкісної хвороби: раку псевдоніма. Він помер, залишивши без відповіді більш ніж важливе питання: праця піднімає тебе на вершину або все це лотерея?
Можливо, вам щось скаже наступна обставина: поки автором «Худне» був Бахман, магазини продали двадцять вісім тисяч екземплярів, коли ним став Кінг — обсяг продажів зріс у десять разів.
13
На самій ідеї псевдоніма поставлено тавро. У минулому було зовсім не так: у ті часи писання романів вважалося чимось негожим, швидше гріхом, ніж професією, тому використання псевдоніма дозволяло захистити себе (і родичів) від засуджують поглядів і питань. По мірі того як письменники додавали в статусі, ситуація змінювалася. Тепер як критики, так і читаюча публіка з підозрою ставляться до творів чоловіки або жінки, які вирішили скористатися псевдонімом. Якби твір того заслуговувало, таке громадську думку, автор підписав би його своїм справжнім ім'ям. Якщо він збрехав в імені, читати книгу безглуздо.
Ось я і хочу сказати кілька слів про книги Бахмана. Хороші це романи? Не знаю. Достойні? Думаю, що так. Під гідними я розумію одне: написані вони не халтурно, а з повною самовіддачею. Причому нині я можу тільки позаздрити тій енергії, яку в минулому сприймав як щось само собою зрозуміле. «Біжить людини», наприклад, я написав за сімдесят дві години і опублікував практично без редакторської правки. Слабкі це книги? В цілому немає. А місцями... можливо...
Я був не такий молодий, коли писав ці романи, щоб відкинути їх як юнацькі досліди. З іншого боку, я досі не можу повірити в сверхпростые мотиви (від них віддає фрейдизмом) і нещасливі кінцівки. Останній із згаданих тут романів Бахмана, «Дорожні роботи», писався між «Долею» і «Сяйвом» як спроба написати «нормальна роман» (по молодості мене ще бентежив ненароком заданий на вечірці питання: «А коли ж ви напишете щось серйозне?»). Я також думаю, що писав цей роман, намагаючись осмислити вкрай болісну смерть матері роком раніше: вона померла від раку, який пожирав її живцем. Я дуже сумував, мене вразила та біль, яку їй довелося пережити. Підозрюю, що в «Дорожніх роботах» я намагався якось підступитися до загадки людського болю.
Прямою протилежністю «Дорожнім роботам» є «людина, що Біжить», можливо, кращий з цих чотирьох романів, тому що головне в ньому — сюжет. Рухається він споро, а все, до сюжету не відноситься, відкидається в сторону.
І «Довга Прогулянка», і «Лють» перенасичені моралями (як у тексті, так і в контексті), але і сюжет досить цікавий. Однак саме читач, а не письменник, вирішує, чи достатньо цілісним вийшло твір, щоб не звертати уваги на окремі недоліки.
Можу тільки додати, що два цих роману, а може, і всі чотири, могли б з'явитися під моїм власним ім'ям, якби в ті роки я краще розбирався у видавничому бізнесі і не приділяв стільки часу навчанню і сімейним турботам. Я опублікував їх тоді (і дозволяю публікувати тепер), тому що вони як і раніше мої друзі. У чомусь їм, безсумнівно, не пощастило, але вони все так само мені дороги.
14
І кілька слів подяки: Елейн Багаття, видавцеві НАБ (яка була Елейн Гейгер, коли ці романи вперше побачили світло), яка так довго і успішно зберігала секрет «Діккі»; Керолайн Стромберг, першого редактора «Діккі», також нікому не викрила його таємниці, Кірбі Маккоулі, який продав права на видання романів «Діккі», не відкривши його справжнього імені; моїй дружині, яка підтримувала мене в написанні цих романів точно так само, як і в написанні інших, які принесли багато грошей. І, як завжди, вам, мої читачі, за терпіння і доброту.
Стівен Кінг
Бангор, штат Мен
Лють
Сюзан Арц
і УТТ
Як ви розумієте, при збільшенні числа змінних постійні ніколи не змінюються.
Місіс Джин Андервуд
Дзвенить дзвоник кличе на урок,
Учитель, я вивчив усі напам'ять.
Закінчилися класи, ми кричимо «ура»,
Дізналися ми більше, ніж знали вчора.
Дитячий віршик,
соч. у 1880 році
Глава 1
Ранок, коли це сталося, видалося славним, чудовий травневий ранок. Відмінне тому, що сніданок залишився в шлунку, а на уроці алгебри я помітив бельчонка.
Я сидів у найдальшому від дверей ряду, тобто біля вікон, і я побачив на галявині білку. У Плейсервиллской середній школі гарна галявина. Вона не обривається Бог знає де, а підходить до самого будинку і каже: привіт. Ніхто, принаймні за чотири роки мого перебування в ПСШ, не спробував відсунути її від будівлі клумбами, сосонками або декоративним чагарником. Трава підступає до самого фундаменту. Правда, два роки тому на зборах городян якась жіночка запропонувала побудувати на галявині павільйон і розмістити в ньому меморіал на честь тих хлопців, що навчалися в Плейсервиллской середньої, а потім загинули в одній із війн. Мій приятель, Джо Маккеннеди, був присутній на цьому зібранні, і він каже, що пропозицію зустріли прохолодно. Шкода, що мене там не було. Хотів би я подивитися на її фізіономію. Якщо вірити Джо, воно того варте. Два роки тому. Наскільки я розумію, саме в той час, коли у мене тільки поїхав дах.
Глава 2
Отже, білченя біг по траві не більш ніж в десяти футах від мене, а я слухав місіс Андервуд, повторює з нами ази алгебри напередодні жахливого екзамену, здати який, судячи з усього, могли тільки я і Тед Джонс. Я не спускав з нього очей, доповім я вам. З бельчонка, не з Теда.
На дошці місіс Андервуд написала: «a=16».
— Міс Крос, — вона повернулася до класу, — якщо вас не утруднить, скажіть нам, що означає це рівняння.
— Воно означає, що «а» дорівнює шістнадцяти, — відповіла Сандра.
А білченя снував взад-вперед по траві, хвіст трубою, виблискуючи маленькими чорними оченятами. Дебелий такий білченя. У містера Бельчонка, на відміну від мене, не було проблем з сніданками, ось в цей ранок він і скакав в своє задоволення. Втім, нині і у мене не крутило живіт, а в роті не було присмаку заліза. Коротше, я добре себе почував.
— Гаразд, — кивнула головою місіс Андервуд. — Непогано. Але це ще не все, чи не так? Не все. Хто хоче уточнити?
Я підняв руку, але вона викликала Біллі Сэйера.
— Вісім плюс вісім, — пробелькотів він.
— Поясніть.
— Я хотів сказати, це може бути... — Біллі затнувся і провів пальцем по напису на парті (якийсь Томмі повідомляв, що сидів тут у 1973 році). — Бачите, якщо ви складете вісім і вісім, то...
— Позичити вам мою математичну енциклопедію? — з посмішкою запитала місіс Андервуд. У мене заскиглив живіт, сніданок прийшов в рух, тому якийсь час я дивився на бельчонка. Посмішка місіс Андервуд нагадала мені акулу в «Щелепах».